7 éves kislány kapta meg a világ legdrágább gyémántját

Új világrekord született a gyémántaukciók történetében: csaknem 50 millió svájci frankért (14 milliárd forintért) vásárolta meg Joseph Lau dúsgazdag hongkongi ingatlanmágnás a Sotheby’s genfi árverésén a Blue Moon elnevezésű 12,03 karátos gyémántot. A világ legdrágább ékszerét ráadásul 7 éves kislányának vásárolta meg.

A világ legrdágább gyémántja

A gyűrűbe foglalt Blue Moon nevű gyémántot a legnagyobb ismert élénkkék drágakövek között tartják számon. A szerdai licitálás nagy érdeklődés mellett folyt Genfben. A közönség tapsban tört ki, amikor az előzetesen 34-54 millió svájci frankra becsült árú ékszer végül – a Sotheby’s jutalékával együtt – 48,6 millió svájci frankért (14 milliárd forintért) elkelt. Az eladás új világrekodnak tekinthető, karátonként 4 millió svájci frankot (1,15 milliárd forintot) adott érte a vásárló.

A Christie’s genfi árverésén ugyancsak Lau vett meg szintén rekordáron, 28,7 millió svájci frankért (8,3 milliárd forintért) egy párnaformájú, gyűrűbe foglalt 16,08 karátos, úgynevezett élénkrózsaszín gyémántot. Az üzletember lányának szánta mindkét kivételes ékszert.

A világ legrdágább gyémántja

A világ legrdágább gyémántja

A Blue Moon nemcsak színe és tisztasága, hanem amiatt is kivételes, mert értékes információkkal szolgál arról, hogy milyen folyamatok zajlottak keletkezése idején, vagyis hozzávetőleg egymilliárd évvel ezelőtt a Földön.

A kék gyémántok a szerkezetükbe záródott bórnak köszönhetik színüket. A legtöbb azonban kevés információval szolgál, mert kisebbek fél karátnál és nem tudni, honnan származnak. A Blue Moon viszont egyike annak a nagyon kevés gyémántnak, amely elég nagy – csiszolatlanul még 29,6 karátos volt -, és amelyről tudják, honnan származik: ugyanabban a dél-afrikai bányában találták tavaly januárban, ahol 1905-ben a valaha ismert legnagyobb nyersgyémántot, a 3106 karátos Cullinant.

A világ legrdágább gyémántja

A nyers kék gyémántot 25,6 millió dollárért a Cora International vásárolta meg. A New York-i ékszerház 12,03 karátosra csiszolta és Blue Moonnak nevezte el.

A világ legrdágább gyémántja

A árverés 140 millió svájci frankos (40,5 milliárd forintos) összbevétellel zárult. A Sotheby’s közleményben hozta nyilvánosságra, hogy a hongkongi vásárló nyomban új nevet is adott a gyűrűnek, akárcsak az előző nap birtokába jutott másik ékszernek: a kék gyémánt a The Blue Moon of Josephine, a rózsaszín pedig a Sweet Josephine nevet kapta. Bár az árverési házak nem fedték fel kilétét, Joseph Lau irodája csütörtökön megerősítette, hogy a milliárdos volt a vevő. Lau ingatlanfejlesztésből szerzett vagyonát a Forbes üzleti magazin 9,8 milliárd dollárra (2857 milliárd forintra) teszi.

A világ legrdágább gyémántja

16 karátos élénk rózsaszín gyémánt, aminek a „Sweet Josephine” (Édes Josephine) nevet adta. Ezért a darabért pedig 28,7 millió svájci frankot, azaz 8 milliárd forintot fizetett.

A világ legrdágább gyémántja

MTI


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!