49 grammos és 2000 éves a világ legkönnyebb selyemből készült öltözéke

Sikerült lemásolni kínai kutatóknak a világ legkönnyebb selyemből készült öltözékét. A több mint kétezer éves, 49 grammnyi ruhadarabot egy nyugati Han-dinasztia korából (Kr. e. 202.- Kr. u. 8.) származó sírban találták a közép-kínai Hunan tartományban.

A hunani tartományi múzeum és a nankingi Juncsin Intézet közös kutatócsoportjának kétéves munkával pedig most sikerült egy az egyben másolatot készíteni a selyemruháról, visszaadva annak színvilágát.

Plain Gauze Gown, Western Han Dynasty (206 BC – 25 AD) Hunan museum collection 素纱单衣,辛追墓出土,湖南省博物馆…

Közzétette: Imperial Beijing – 2019. március 12., kedd

 

A hosszú ujjú buddhista ruházat pókháló vékonyságú. Mivel ilyen könnyű, a kínai nemesek annak idején egyszerre több mint tíz darab ilyen ruhát viseltek az ünnepségeken. Amikor az öltözéket megtalálták, a kutatóknak 13 évbe telt, hogy megfejtsék, miért ilyen leheletvékony.

“A hernyóselyem napjainkban vastagabb, mint volt a nyugati Han-dinasztia idején, és ezért jóval nehezebb selyemszövetek készülnek. Ráadásul a selyemszövő gépek is alaposan megváltoztak azóta” – magyarázta Jan Csi-jüan, a nankingi intézet szakembere.

Hogy elkészítsék a 49 grammos ruha pontos másolatát, a kutatók a selyemhernyó egy különleges fajtáját alkalmazták, amely képes igen könnyű selyem szövésére, és az ősi szövőgépekhez hasonló berendezéseket készítettek. A másolat a hunani tartományi múzeumba kerül, hogy felváltsa az eredeti műkincset.

Fenghuang ősi városa Hunan tartományban (Forrás: Wikimedia Commons/chensiyuan )

Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!