3000 éves, ókori egyiptomi erődöt tártak fel a Sínai-félszigeten

Az eddigi legnagyobb ismert ókori egyiptomi erőd 3000 éves romjait és alapjait tárták fel a Sínai-félszigeten fekvő Tell-Habua lelőhelyen a The Cairo Post hírportál szerint. Az Hercegfalnak is nevezett erőd része volt egy több erődből és katonai városból álló, az ország keleti határán futó védelmi vonalnak. A most feltárt erőd egyike a korábban már megtalált erődítéseknek Tell-Habua lelőhelyen, a város I. Széthi fáraó karnaki templomában található feliratain Tharu néven szerepel – mondta el Mahmúd ad-Damati egyiptomi régészeti miniszter.

3000 éves erőd

Az ásatások vezetője, Mohammed Abdel-Makszúd szerint a felfedezés rendkívül fontos az egyiptomi hadtörténelem szempontjából, hiszen kitűnő példája az ókori egyiptomi katonai építészetnek, egyben a korokon átívelő egyiptomi katonai stratégiáknak is, amely az egész ország védelmét tűzte ki célul. A felfedezés egybevág a Hórusz Útja elnevezésű katonai útvonalnak a karnaki templomkomplexum feliratain található leírásával, amely az ország keleti határát védő 11 erődítést említ. Az erődítmények közül eddig a régészek csupán ötöt találtak meg.

3000 éves erőd
A karnaki templom

Abdel-Halím Núraddín, az egyiptomi régészeti tanács korábbi vezetője szerint a Hórusz Útja egy 350 kilométer hosszú, erődökből álló védelmi vonal, és egyben az Újbirodalom korában (Kr.e.1580-1080) a keletre induló egyiptomi hódító hadjáratok kiinduló pontja volt. Az út a mai Kantarától néhány kilométerre északkeletre fekvő Tharunál kezdődött, és egészen a mai egyiptomi határon fekvő Rafah városáig húzódott. “Az utat két párhuzamos fal védte, amelyet 11 erőd követett, ezek egyfajta korai riasztó pontként időben hírt adtak bármilyen támadó hadseregről, még mielőtt azok a stratégiai fekvésű Tharuhoz értek volna” – magyarázta Núraddín, hozzátéve, hogy a térség egyfajta kereskedelmi övezetként is működött, ahol az országba lépés előtt vámot szedtek.

3000 éves erőd

Forrás: MTI


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!