Véletlenül fedezték fel a világ első fluoreszkáló békáját

A világ első ismert fluoreszkáló békafaját fedezték fel véletlenül argentin tudósok. A pöttyös kétéltűn általában nem látszik, hogy különlegesElsőként érkező távoli üzenet - először sikerült megfigyelni egy csillagközi aszteroidát. , ultraibolya fényben azonban zöldesen ragyog. A békát Santa Fe közelében fedezték a Buenos AiresBezárják az állatokat botrányos körülmények között tartó Buenos Aires-i állatkertet. -i Bernardino Rivadavia Természettudományi Múzeum tudósai, miközben fán élő pöttyös békák pigmentjét tanulmányozták.

bekafaj-2Forrás: Julián Faivovich/Carlos Taboada

A szárazföldi állatok között ritkaRitka fekete flamingót filmeztek le Cipruson. a fluoreszcencia, vagyis az a jelenség, amikor a fény rövid hullámhosszú sugarait elnyeli egy anyagA világ legkönnyebb szilárd anyagát alkották meg Kínában. , hosszabb hullámhosszú sugarai hatására pedig fényt bocsát ki. A tudósok azt vették észre, hogy a kis pöttyös béka normál fényben sárgásbarna bőre ultraibolya sugarak hatására hirtelen elkezd zölden világítani.

bekafajForrás: Julián Faivovicha/Carlos Taboada

A Hypsiboas punctatusnak elnevezett kétéltűfajról megállapították, hogy mirigyváladéka okozza a fluoreszkálást. Az amerikai tudományos akadémia lapjában (PNAS) megjelent tanulmány készítői szerint különleges tulajdonsága révén a béka 19-29 százalékkal növeli a “ragyogását” a környezet megvilágításáFeketére festették a buxtoni Kék Lagúna vizét. l függően.

beka

MTI, PNAS, Nature


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!