Újabb hatalmas jégtömb vált le az Antarktiszról

Újabb nagy jégtömbTovábbhasadt a törésvonal az Antarktiszon - már a nyáron leszakadhat a hatalmas jéghegy. vált le az Antarktisz"Bálnakamerákkal" derítenek fényt az óceán óriásainak táplálkozási szokásaira. nyugati részén, ezúttal a Pine Island-gleccserLátványos felvételen a patagóniai Viedma gleccser leszakadó jégtömbjei. ről. A 265 négyzetkilométeres, négyszögletű B44 jéghegySzokatlanul sok jéghegy sodródott az Atlanti-óceán északi részének hajózási útvonalaira. a napokban tört le és csúszott bele az Amundsen-tengerbe – közölték a bremerhaveni Alfred Wegener Sarkvidék- és Tengerkutató Intézet (AWI) kutatói. Július közepén a Larsen-C selfjégről vált le egy ennél is jóval nagyobb, hatezer négyzetkilométeres jégtömb, az A68Újra mozog az Antarktiszról levált hatalmas jéghegy. .

Forrás: Stef Lhermitte/Sentinel 1

Az újabb jégborjadzás nem érte meglepetésként a szakembereket, akik már egy tavaszi expedíció alkalmával észlelték a repedést. A német kutatók szerint a B44 leválása nem hat közvetlenül a világtengerek szintjére, de félő, hogy ha tovább fogyatkozik a selfjégTovábbhasadt a törésvonal az Antarktiszon - már a nyáron leszakadhat a hatalmas jéghegy. , egy napon összeomlik a nyugat-antarktiszi jégpajzs. Egy ilyen esemény 3,5-4,5 méterrel is megemelheti a tengerszintet.

Forrás: NASA

A Pine Island a leggyorsabban olvadó gleccserSorra kerülnek elő az első világháborús tárgyak egy olvadó olaszországi gleccserből. az Antarktiszon, innen származik a fagyott kontinensNemzetközi kutatócsoport próbálja feltárni Zélandia titkait. évi 45 milliárd tonna jégveszteségének negyede. A gleccser 1991 óta 31 kilométerrel szorult vissza. A jégborjadzás természetes folyamat, de aggasztó, hogy a legújabb jéghegyleválásokat már nem követi a selfjég regenerálódása – mondták a kutatók.

AWI, MTI


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!