Újabb hatalmas jégtömb vált le az Antarktiszról

Újabb nagy jégtömbTöbb száz méteres jéghegy vált le egy chilei gleccserről. vált le az Antarktisz2,7 millió éves jégmintát hoztak felszínre az Antarktiszon. nyugati részén, ezúttal a Pine Island-gleccserGyönyörű jégbarlang Izlandon. ről. A 265 négyzetkilométeres, négyszögletű B44 jéghegyHatalmas jéghegy szakadt le az Antarktiszról. a napokban tört le és csúszott bele az Amundsen-tengerbe – közölték a bremerhaveni Alfred Wegener Sarkvidék- és Tengerkutató Intézet (AWI) kutatói. Július közepén a Larsen-C selfjégről vált le egy ennél is jóval nagyobb, hatezer négyzetkilométeres jégtömb, az A68Újra mozog az Antarktiszról levált hatalmas jéghegy. .

Forrás: Stef Lhermitte/Sentinel 1

Az újabb jégborjadzás nem érte meglepetésként a szakembereket, akik már egy tavaszi expedíció alkalmával észlelték a repedést. A német kutatók szerint a B44 leválása nem hat közvetlenül a világtengerek szintjére, de félő, hogy ha tovább fogyatkozik a selfjégTovábbhasadt a törésvonal az Antarktiszon - már a nyáron leszakadhat a hatalmas jéghegy. , egy napon összeomlik a nyugat-antarktiszi jégpajzs. Egy ilyen esemény 3,5-4,5 méterrel is megemelheti a tengerszintet.

Forrás: NASA

A Pine Island a leggyorsabban olvadó gleccserSorra kerülnek elő az első világháborús tárgyak egy olvadó olaszországi gleccserből. az Antarktiszon, innen származik a fagyott kontinens évi 45 milliárd tonna jégveszteségének negyede. A gleccser 1991 óta 31 kilométerrel szorult vissza. A jégborjadzás természetes folyamat, de aggasztó, hogy a legújabb jéghegyleválásokat már nem követi a selfjég regenerálódása – mondták a kutatók.

AWI, MTI


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!