Új-Zéland egyedülálló vadvilágát fenyegeti a globális felmelegedés

A tavalyi volt az eddig mért legmelegebb év2016 lehet az eddigi legmelegebb év. Új-Zélandon – derült ki az Országos VízA klímaváltozás miatt négy víztározó üresen áll Szabolcsban. - és Légkörkutatási Intézet (NIWA) éves klímajelentéséből, amely arra figyelmeztet, hogy az erősödő globális felmelegedésA globális felmelegedés mértéke a NASA friss animációján. fenyegetést jelent az ország egyedülálló vadvilágára. A dokumentum szerint tavaly 02016 lehet az eddigi legmelegebb év. ,51-1,2 Celsius-fokkal volt magasabb az átlaghőmérséklet Új-Zélandon a szokásos évi átlaghoz képest. A 2016-os középhőmérséklet 13,4 Celsius-fok volt az országban, vagyis a tavalyi volt a legforróbb év az 1909-ben megkezdett mérések óta.

uj-zeland-6

Fotó: Wikipedia/flickr.com/giiku

Jim Salinger, az új-zélandi Otagói Egyetem munkatársa szerint az új-zélandi éves melegrekord összhangban van azzal, hogy globálisan is a 2016-os volt az eddig mért legforróbb év. A szakértők szerint az Új-Zélandot övező óceán hőmérséklete magasabb volt a szokásosnál 2016 első hét hónapjában, és az év folyamán a megszokottnál gyakrabban érkeztek szelek északról, mint a hűvösebb délről.

uj-zelandFotó: Wikipedia/flickr.com/Jocelyn Kinghorn

A Forest & Bird új-zélandi környezetvédő csoport szerint ha az átlaghőmérséklet tovább emelkedik – amire számítani lehet -, annak katasztrofális következményei lesznek az ország vadvilágára nézve, hacsak a kormány nem tesz azonnali lépéseket a kibocsátás visszaszorítása és a környezetvédelmi kutatások támogatása érdekében. Úgy vélik, a sárgaszemű pingvinen, a papagájalakúak rendjébe tartozó keán és a hidasgyíkon (tuatara) már most megfigyelhetőek a klímaváltozásA globális felmelegedés mértéke a NASA friss animációján. okozta stresszHeti két óra a természetben a jó egészség elengedhetetlen feltétele. jelei.

gyikFotó: Wikipedia/Knutschie

A sárgaszemű pingvinek a kihalás szélére kerültek, aminek a hátterében részben az állhat, hogy a klímaváltozás miatt éheznek. Az újszülött hidasgyíkok nemi aránya jelentősen eltolódott, mivel melegebb időszakban több hím születik, ami a faj pusztulásához vezethet.

pingvinekFotó: Wikipedia/flickr.com/twiddleblat

Az Új-Zéland déli szigetTeljesen elhagyatott Hasima szigete, mely korábban a világ legsűrűbben lakott települése volt. ének erdőEgy indiai férfi ötszáz hektár dzsungelt teremtett egymaga. s és alpesi régióiban honos keára egyre fenyegetőbbek a patkányok és a hermelinek, amelyek a felmelegedésIdén is folytatódnak a szélsőséges időjárási jelenségek. miatt egyre magasabb régiókban is megjelennek.

keaFotó: Wikipedia/Michael Harsch

A szakemberek szerint hosszú távon a klímaváltozás a mezőgazdaságból élőket, köztük a kivitermesztőket arra kényszerítheti, hogy távolabbra költözzenek vagy más gyümölcsök – avokádó, narancsA klímaváltozás a kávé, a narancs vagy a banán árára és elérhetőségére is hatással lesz. – termesztésébe fogjanak az egyre kedvezőtlenebbé váló időjárás miatt.

uj-zeland-5Fotó: Wikipedia/Mergy


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!