Tavaszi csillaghullásban gyönyörködhetünk – érkezik a Lyridák meteorraj

A következő napokban érdemes lesz estenként az eget kémlelnünk, ugyanis április 22-én éri el a Lyridák meteorrajKülönösen látványosnak ígérkezik az idei csillaghullás. a maximumát. A látványosA Föld közelében halad el a zöldesen csillogó üstökös. égi jelenségben leginkább az északi féltekén élők gyönyörködhetnek.

Forrás: NASA/Don Pettit

A tavaszi meteorraj az augusztusi Perseidákhoz képest kevésbé élénk, ugyanakkor az egyik legrégebben feljegyzett csillaghullásKülönösen látványosnak ígérkezik az idei csillaghullás. . Az előrejelzések szerint óránként maximum 20 hullócsillagot észlelhetünk majd. Idén a holdLúdfüvet virágoztatna és selyemhernyókat keltetne a Holdon Kína. erőteljes fénye nehezítheti a megfigyelést.

Forrás: NASA/Bill Ingalls 

A kínai csillagAz eddig észlelt legkisebb csillagot fedezték fel. ászok már időszámításunk előtt 687-ben úgy írtak a Lyridákról, mint a „csillagok csapadékáról”. Erősen váltakozó aktivitása miatt azonban “hivatalosan” csak 1835-ben fedezte fel Dominique Arago francia csillagász. Szervezett megfigyelési kampányok során erősítették meg létezését, majd ezt követően találták meg korábbi kitöréseit a régi feljegyzésekben.

Forrás: Islam Hassan/flickr

A meteorraj a Lyra csillagképről kapta nevét, amelynek irányából érkezik. De mivel a radiáns már magasan jár az égen, ezért becsapódásukkor az égbolt bármely pontján feltűnhetnek a hullócsillagokCsillagzápor borítja be az eget csütörtök éjszakától. .

A meteorzápor úgynevezett „szülő égitestje” a Thatcher-üstökös, amelynek sűrűbb törmelékfelhőjével mintegy hatvan évente találkozik Föld2055-ben tízmilliárd ember él majd a Földön. ünk. Az ilyen „találkozások” alkalmával kiugró aktivitást mutat. Legutóbb 1982-ben történt ilyen kitörés, akkor óránként majdnem száz hullócsillagot figyeltek meg. A raj meteorjai átlagosan 49 kilométer per szekundum sebességgel csapódnak be bolygóÚjabb száz távoli bolygót fedezett fel a Kepler. nk légkörébe, és miközben elégnek, hosszú csóvát húznak maguk után.


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!