Tarantula pók vedlése egy rendkívüli videón

Legfőképp az amerikai trópusi erdőkben élő madárpókok, az ízeltlábú rokonaikhoz hasonlóan időEgy másodperccel hosszabb lesz a holnapi nap. szakosan levedlik kutikulájukat. A vedlés az adott fajra jellemzően zajlik, a pók szín- és mintaváltozáson is átesik, valamint szőrzete is dúsul. A kifejlett állapotot körülbelül a 10-12-ik vedlésüknél érik el, ami átlagosan kétéves kort jelent.

tarantula-white

A következő videón felgyorsítva láthatjuk a Xenesthis nembe tartozó faj a madárpókfélék (Theraphosidae) családjának egyik tagját, amely éppen kinőtt kültakaróját dobja le a kíváncsi biológusok kamerája előtt. Az állat koráFelépült a tóba esett fiú, aki negyven percet töltött a víz alatt. l és a külső körülményektől függően ez fél órától akár több óráig is eltarthat. A videó főszereplője a műveletet 10 óra alatt végezte el, éppen ezért a képsorok készítői time-lapse technikával öt és fél percbe sűrítették a folyamatot. A procedúra elején repedések jelennek meg a potrohon és a fejtoron, majd miután ezek kellőképpen tágra nyíltak, a pók megkezdi régi kültakarója levedlését.

Egy tarantula levedlett kutikulája

tarantulla-levedlett-bore

A kutikula levedlése: A kutikula nem élő, nem növekvő réteg, ezért a növekvő ízeltlábúak időnként levedlik a szűkké vált kutikulát, alatta pedig megjelenik egy új kutikula. Már jóval a vedlés előtt megkezdődik az új réteg termelése. Első lépésként az epidermisz és az endokutikula közé vedlési folyadék gyűlik fel. Ez elválasztja a kutikulát az epidermisztől és lehetővé teszi az epidermisz számára az új kutikularéteg epikutikulájának kialakítását. A vedlési folyadék mintegy megemészti, feloldja a régi endokutikulát, miközben a feloldott rész helyén már növekszik az új réteg. A régi endokutikula teljes feloldódását követően az állat megrepeszti a törésvonalak mentén a régi vázát és kibújik belőle. Ekkor már ott van alatta az új kutikula, ami néhány óra, vagy legfeljebb egy napA Napnál is fényesebbeket lobban egy barna törpe. elteltével teljesen megszilárdul.


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!