Sáskajárás állította meg vándorútjukon a fehér gólyákat

SáskajárásAz utóbbi 25 év legpusztítóbb sáskajárása van Afrikában. alakulhat ki az ENSZ mezőgazdasági szervezetének november elején közreadott előrejelzése szerint az afrikai Száhel-övezetben, a táplálékbőség pedig megállította vándorútjukon a fehér gólyákat – tájékoztatta a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület programkordinátora az MTI-t. Papp Ferenc elmondta, hogy az előrejelzés szerint SzudánAz utóbbi 25 év legpusztítóbb sáskajárása van Afrikában. északi és MauritániaÍgy néz ki az űrből a Szahara szeme. nyugati, Szaharával határos részein várható az egyiptomi vándorsáskák (Schistocerca gregaria) legnagyobb mértékű inváziója, illetve egy térkép adatai szerint Csád Száhel-övezetében is várható ilyen. A mezőgazdaságra nézve katasztrófát jelentő sáskajárás a madárvonulást is megállította.

golya-5Fotó: Wikipedia/BobPicasa Web Albums

Fotó: Wikipedia/putneymark

A nagy részt Észak-Magyarországon GSM-jeladóval ellátott fehér gólyákHárom kontinensen, 8 ezer kilométeres vonalon szétszóródva telelnek a magyarországi gólyák. (Ciconia ciconia) közül több is a Szahara"Szó szerint ledöbbentünk" – ez történne, ha napelemmel borítanák be a Szaharát. déli sávjában húzódó Száhel-övezetében tartózkodik ez idő tájt. “A telelő fehér gólyák Afrikában gyakran táplálkoznak sáskafajokkal, ezért számos vidéken még a nevük is sáskamadár. A jeladóval ellátott madarakIsmeretlen énekesmadarakat fedeztek fel az indonéz szigetvilágban. közül Eszténa, Jergus, Bátony, Gyöngyvirág és Veca Csád és Szudán határvidékén kóborol. Valószínűleg a sáskajárás miatt kialakuló táplálékbőség állította meg őket is vándorútjukon, hiszen más években ez idő tájt már délebbre húzódtak” – mondta a szakember.

golya-4Fotó: Wikipedia/Khutuck

Papp Ferenc hozzátette, hogy a Nílus-völgyben, viszonylag közel a Száhel-övezethez tartózkodik az Emília nevű fehér gólyaMegkezdte hazaútját Magyarországra a legkorábban visszatérő gólya. is, pedig a madarat súlyos sérülésekkel szállították tavaly a Fővárosi Állat- és Növénykertbe, 2015-16 telét is itt töltötte. Ez év tavaszán megtalálási helyén, a Nógrád megyei Dejtáron engedték szabadon, el is vonult, jelenleg Szudánban van. A madarak közül a Hajdú nevű gólyáról nincs adat már augusztus óta. Nem tudni, hol van, utoljára a Nílus-völgyéből érkezett róla helymeghatározó adat.

golya-3Fotó: Wikipedia/Manfred Heyde

Azt is elmondta, hogy a Január nevű fehér gólyaMegérkezett az első fekete gólya a Gemenci erdőbe. már a negyedik hazai telelésére készül, a hideg hónapokat most is az Ipoly-völgyben, Szécsény környékén tölti. Megfigyelését már ez év novemberében is többen jelezték az MMEEzer új odú várja az Afrikából hazatérő szalakótákat. -nek. A programkordinátor hozzátette: a madárTöbb mint 80 éve nem járt ilyen ritka dögevő Romániában. a leghidegebbOjmjakon - a leghidegebb falu a világon. időszakokban is tud táplálkozni, a korábbi évek tapasztalatai szerint havas időben egy marhakarám környékén vadászik a jószág által felzavart egerekre és pockokra. Szükség esetén a szakemberek készen állnak arra is, hogy etessék az áttelelő példányt.

golya-6Fotó: Wikipedia/Son of Groucho


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!