Rwenzori-hegység – Afrika leglátványosabb hegylánca

Cimkék: , , , ,

A Rwenzori-hegység viszonylag kis kiterjedésű, de rendkívül látványos hegylánc Közép-Afrikában UgandaAfrikai repülőterek. és a Kongói Demokratikus Köztársaság határ22 különleges határvonal. án. A 120 kilométer hosszan és 65 kilométeres szélességben elterülő hegylánc legmagasabbKarakoram Highway - a világ legmagasabban haladó nemzetközi útja. pontja 5109 méter. A legmagasabb csúcsokat állandó hó födi, ami Afrikában kuriózum: a Rwenzori hegyein kívül csak a KilimandzsáróEgy 11 éves kisfiú akar a Mount Everest legfiatalabb csúcshódítója lenni. nak és a KenyaVörös elefántok a kenyai Tsavo Nemzeti Parkban. -hegynek van állandó hósapkája. A hegység hat, mély völgyek elválasztotta tömbből áll. Ezek: a Baker-hegyLátványos videón az Annapurna, a Himalája egyik leggyönyörűbb hegye. , az Emin-hegy, a Gessi-hegy, a Luigi di Savoia-hegy, a Speke-hegy és a Stanley-hegy. A Stanley-hegy a legnagyobb, jó néhány csúccsal, amelyek közül a Margherita-csúcs az egész hegység legmagasabb csúcsa. A hegyeket a földkéreg lemezeinek mozgása gyűrte fel a Kelet-afrikai Hasadékvölgy (a Nagy-hasadékvölgy afrikai része) nyugati, Albert-hasadékánál.

Rwenzori-hegység

Rwenzori-hegység

Rwenzori-hegység

Rwenzori-hegység

Rwenzori-hegység

A régió nagy páratartalmú, a hegyeket gyakran burkolják be felhők. A hegylánc változatos növényvilággal  rendelkezik,a trópusi esőerdőBepillantás a perui Manu Nemzeti Park csodálatos és ritka élővilágába. ktől a magashegyi rétekig, és híres faunája is, amely az erdei elefántoktól a majmok különböző fajain keresztül a csak itt élő madárfajokig terjed. Egy zónája hat méter magas, mohával borított cserjés hangáiról (Erica arborea), egy másik három méteres kék lobéliáiról nevezetes. A hegylánc jó része a VilágörökségAz Etna is a világörökség része lett. része. Az ugandai Rwenzori-hegység Nemzeti ParkBepillantás a perui Manu Nemzeti Park csodálatos és ritka élővilágába. és a kongóAz olajfeltárás áldozatai lehetnek Kongó ritka hegyi gorillái. i Virunga Nemzeti ParkVirunga Nemzeti Park - Afrika védőbástyája. felügyelete alá tartozik.

Rwenzori-hegység

Rwenzori-hegység

Rwenzori-hegység

Rwenzori-hegység

Rwenzori-hegység

Rwenzori-hegység

Rwenzori-hegység

Rwenzori-hegység

Rwenzori-hegység

Rwenzori-hegység

Rwenzori-hegység

Rwenzori-hegység

Az európai utazók közül először Henry Morton Stanley pillantotta meg a Rwenzorit 1889-ben. A hegységet gyakran burkoló felhők magyarázhatták, hogy a megelőző két évtized felfedezői nem látták a hegyeket. Ruwenzori annyit jelent: „esőcsináló”. Ezt a bantu nevet Stanley adta az Egyenlítőtől alig 48 km-nyire fekvő, csillogó, havas hegyláncnak. Az 50 km széles, sziklás masszívumban, amely 150 km hosszan húzódik Uganda és a Kongói Demokratikus KöztársaságÖt éven belül kihalhat a keleti síkvidéki gorilla. határán, öt különálló tömb különböztethető meg; völgyeikben gleccserekMajdnem 30 százalékkal zsugorodtak a gleccserek a Mount Everesten. araszolnak lefelé. A Mt. Stanley egyik orma, a Margherita 1120 m magas. Elsőként Abruzzi hercege, az olasz Luigi di Savoia jutott fel a két legmagasabb csúcsra, ő térképezte föl és fényképezte le a hegyeket 1906-ban.

Rwenzori-hegység

Rwenzori-hegység

Rwenzori-hegység

Rwenzori-hegység


Ha érdekesnek találod a cikket, oszd meg ismerőseiddel is!Ha tetszett, iratkozz fel hílevelünkre, hogy ne maradj le a friss cikkekről sem!

Látogatók egyéb keresései erre a cikkre:

Mit gondolsz erről a cikkről?
  • Nem tetszik
  • Érdekes
  • Gyönyörű
  • Elképesztő
  • Tetszik
  • Átlagos

Ajánló

Szólj hozzá a cikkhez!