Ritka tengeri emlős sodródott partra Ausztráliában

Egy nagyon ritkán előforduló, az ideje nagy részét elképesztő mélységekben töltő csőröscetféle tetemIsmeretlen szörnytetemet ástak ki Kambodzsában [Videó]. ét vetette partra a vízHullámok, mint gyönyörű fagyott szobrok. kedden Ausztráliában, a délkeleti Új-Dél-Wales államban. A Sydneytől 150 kilométerre északra, Redhead strandján talált állatot tudományos vizsgálatnak vetik alá. A csőröscetElőször sikerült víz alatti felvételeket készíteni a legtitokzatosabb csőröscetről. pontos rendszertani helyzetét DNS-vizsgálattal próbálják majd megállapítani.

A tengeri állatokTömegesen elpusztult tengeri élőlények tetemei sodródnak partra Chilében hónapok óta. védelmével és kutatásával foglalkozó civil szervezet, az ORRCA elnöke, Ronny Ling szerint sajnálatos az állat elpusztulása, de ritkaA világ egyik legnagyobb fehér cápájával úszkált együtt egy búvárcsapat Hawaii partjainál. alkalmat kínál e kevéssé ismert cetfélékTöbb mint nyolcvan delfin vetődött partra Indiában. tanulmányozására. A kevés, amit tudni lehet róluk, a partra vetett elpusztult példányoktól származik.

Csőröscet
Forrás: Facebook/ORRCA Inc

A szakértők még nem tudják, hogy a szárazföldön élettelenül talált, a bálnaVéletlenül egy búvárt is bekapott a halrajból lakmározó hatalmas bálna. és a delfinMegkezdődött az éves delfinöldöklés Japánban. keverékére emlékeztető tengeri emlős betegség, öregség vagy baleset miatt pusztulhatott el és sodródhatott partra. Új-Dél-Wales partjainál átlalában évente egy-egy elpusztult csőröscetet mos partra a víz.

Csőröscet
Forrás: Facebook/ORRCA Inc

Egy, a PLOS One tudományos folyóiratban nemrég publikált tanulmányA tengerek óriásait veszélyeztetik a műanyag mikroszemcsék. szerint egy Cuvier-féle csőröscetMűanyag zacskókkal volt tele egy cet gyomra. 2992 méteres mélységig merült le, egy másik példány pedig 137,5 percen át tartózkodott víz alatt, s mindkét teljesítmény rekordot jelent a tengeri emlősök körében.

Csőröscet
Cuvier-féle csőröscet

Forrás: MTI


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!