Rendkívül ritka lávatavat fedeztek fel a Saunders-sziget havas vulkánján

Műholdfelvételek megerősítették, hogy lávató keletkezett a Falkland-szigetekhez tartozó Saunders-szigetAz űrből származó, ritka anyagra bukkantak egy skót szigeten. vulkánján – számolt be róla a BBC. A távoli sziget az Egyesült Királyság kormányzása alá tartozó atlanti-óceáni Falkland-szigetek része, Dél-Amerika partjaitól mintegy 500 kilométerre terül el. A 990 méter magas Mount Michael-vulkán"Vulkáni köddel" borította be a távoli Marshall-szigeteket a hawaiin tomboló tűzhányó. lávatava rendkívül ritkaTökéletes állapotban mumifikálódott barlangi oroszlánkölyök került elő Szibériában. jelenség, rajta kívül valószínűleg csak hét létezik a FöldPéldátlanul gyorsan vándorol a Föld északi mágneses pólusa. ön.

Forrás: Ben Tubby/flickr/Wikimedia Commons 

A hegyHalálzóna - sokkoló képek a Mount Everest áldozatairól [18+]. nehezen mászható, ezért csak az űrből készített képek segítenek a tűzhányó kráterA világ egyik legritkább ásványára bukkantak egy ausztráliai meteoritkráterben. ébe bepillantani. Műholdak szenzorai már az 1990-es évek óta kimutatták a kráter furcsaFurcsa mélyedést fedeztek fel a Marson, mely a csillagászokat is meglepte. hőmérsékleti anomáliáit, de csak a legmodernebb műszereknek sikerült megfejteni a rejtélyt és igazolni, hogy lávató izzik a kráterben.

Forrás: MODIS/NASAMég különösebb a Naprendszer eddig vizsgált legtávolabbi égitestje, mint vélték.

A University College London és a brit antarktiszi kutatóprogram (BAS) tudósai 2003 és 2018 között gyűjtött adatokat elemeztek, melyekből egy 90-215 méter széles, nagyjából ezer Celsius-fokos lávató folyamatos jelenlétére következtettek. A Föld felszínén mintegy 1500 tűzhányó működik, azonban rendkívül ritka, hogy krátereikben megmarad a forró, olvadt kőzet.

Forrás:Forrás: British Antarctic SurveyJégrepedés miatt be kell zárni az antarktiszi brit kutatóállomást.

“A Saunders-szigetre sokan ellátogattak, de még senki sem mászott fel a Mount Michael-re. Ha a képekre nézünk, megértjük, miért: a csúcsot hatalmas Több mint tízezer turistát zárt el a hó a külvilágtól a svájci Alpokban. gomba veszi körül, melyen különlegesen puha a hó, valószínűleg a vulkán folyamatos gőzölgése miatt. Nem lehet rajta járni, csak ha utat ásunk benne, de működő tűzhányó közelében ez veszélyes lehet” – magyarázta Peter Fretwell, a BAS kutatója.

Régi rejtély, hogy miként maradhat folyékony a lávaHatalmas pusztítást vitt véghez a guatemalai vulkánkitörés - egy települést elnyelt a láva. a Kerékpárral a belgiumi tó vizén keresztül. ban és miért nem szilárdul meg időről időre. A BAS egy másik kutatója, Alex Burton-Johnson szerint kevés láva, nagyrészt inkább forró gázok – vízgőz, szén-dioxid, kén-dioxid – törnek fel a Mount Michaelből.

Forrás: British Antarctic Survey

“A vulkánokA Föld legnagyobb vulkanikus térségét fedezték fel az Antarktisz jégtakarója alatt. kétféle anyagot lövellnek ki, olvadt kőzetet, azaz lávát és vulkáni hamut, valamint gázokat: vízgőzt, szén-dioxidot, kén-dioxidot, emiatt látható felettük gőzfelhő és érezni kénszagot. A legtöbb tűzhányó kitörésekor a lávafolyam megszilárdul, a lávatavaknál azonban valószínű, hogy a kilövellt anyag nagyobb része forró gáz, így lehetséges, hogy a láva olvadt marad és nem csordul ki a tóból” – mondta a tudós.

A folyamatosan kiáramló gőzt vette észre 1920-ban Fabian Gottlieb von Bellingshausen orosz felfedező, aki az első említést tette a szigetről. A geológusok szerint azonban az ilyen tűzhányó"Vulkáni köddel" borította be a távoli Marshall-szigeteket a hawaiin tomboló tűzhányó. k kitörései ritkák. Lávató található a Kongó Demokratikus Köztárság Nyiragongo-vulkánján, az etiópiai Erta Alén, az antarktiszi Mount Erebuson, a vanuatui Mount Yasuron és az Ambrym vulkanikus szigeten, a hawaii"Vulkáni köddel" borította be a távoli Marshall-szigeteket a hawaiin tomboló tűzhányó. Kilaueán és a nicaraguai a Masaya-tűzhányón. A tanulmányt a Volcanology and Geothermal Research című folyóirat közölte.

A Nyiragongo-vulkán lávatava (Forrás: Nina R/flickr)

Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!