Párt kapott a szakállas bagoly a Szegedi Vadasparkban

Párt kapott a Szegedi Vadasparkban élő szakállas bagolyTöbb száz madár telel együtt Magyarország bagoly fővárosában. , a fiatal tojó Finnországból érkezett a Tisza-parti városba. A Vadasparkban három éve tartják a messzi északon élő ritkaZoológiai szenzáció a Nyíregyházi Állatparkban - indiai orrszarvú született. fajt, akkor egy testvérpár érkezett egy svájci állatkertből. Azért, hogy összeállhasson egy szaporodó pár, egy tojót kerestek a szakemberek, a fiatal példányt végül a Helsinki Állatkertben találták meg, mely a karantén lejárta után most költözött össze a jövendőbelijével a nagy bagolyröpdében.

Fotó: Szegedi Vadaspark/Endrédi Lajos

A szakállas bagoly (Strix nebulosa) Eurázsia és Észak-AmerikaMég az állatvédők is nehezen hitték el, hogy egy bajba jutott medvét vettek a gondozásukba. tajgáin honos, a magas észak sűrű fenyveseinek lakója. A 65-70 centis testméretű, akár másfél méteres szárnyfesztávú madárRitka madárvendég költözött a hortobágyi Halastóba. elsősorban olyan erdőIndulnak a szarvasbőgéstúrák a Pilisi Parkerdőben és a Budakeszi Vadasparkban. ket kedvel, amelyekben a közelben nyíltabb területek is találhatók. Éles hallása és látása segíti a vadászatban. Magas fákon vagy éppen póznákon ülve les, majd onnan csap le áldozatára. Akár még a 60 centiméteres hó alatt mozgó pockot is képes kifülelni, majd helyzetének pontos meghatározása után azt elkapni. Főleg kisemlősA keleti erszényesnyest. ökre, azon belül is rágcsálóNagy marák születtek a Nyíregyházi Állatparkban. kra vadászik, csak időnként zsákmányol madarat. Jelenleg ugyan nem veszélyeztetettKondorkeselyűk költöztek a Nyíregyházi Állatparkba. faj, a megfigyelések szerint azonban a globális felmelegedéssel járó környezetváltozás – csakúgy, mint a többi északi fajt – hátrányosan érinti.

Fotó: Szegedi Vadaspark/Endrédi Lajos

Fülei nincsenek, viszont arca a testméretéhez viszonyítva nagy, a szeme körüli koncentrikus körök tetszik tetszetőssé, sőt, némileg emberszerűvé a tekintetét, nevét pedig a csőre alatt található szakáll formájú sötét foltról kapta. Nagy ragadozó madarak elhagyott fészkében költ évente egyszer. A nőstény három-hat tojást rak, melyeken 28-30 napig kotlik. A legfiatalabb és legidősebb fióka között akár kéthetes korkülönbség is lehet. A fiókák 20-30 napos korukban repülnek ki.

Fotó: Szegedi Vadaspark/Endrédi Lajos


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!