Ötezer éves nagyváros maradványaira bukkantak Izraelben – Videó

Egy 5000 évvel ezelőtt virágzó nagyváros maradványaira bukkantak Izraelben. Az En Esur nevű helyen egy útépítés során előbukkant városban időszámításunk előtt 3000 évvel hatezren éltek, ami abban a korban hatalmasEgy gigantikus, az oroszlánnál hétszer nagyobb termetű ragadozó fosszíliájára bukkantak. településnek számított.

Fotó: Ariel David

A földAz eddig véltnél jóval korábban alakulhatott ki az élet a Földön. alól előbukkant városVelence rejtett történelme és kevéssé ismert helyei egy csodálatos útifilmen. méretében jelentősen megelőzi az IzraelTengertől védő 7000 éves kőfalat fedeztek fel a víz alá süllyedve Izrael partjánál. földjén eddig legnagyobbnak tekintett kora bronzkoriBronzkori és Árpád-kori leleteket találtak a régészek Baja határában. Jerikót és Meggidót, noha elmarad az Egyiptomban és Mezopotámiában feltárt korabeli városias településektől.

Fotó: Isreal Antiquities Authority

A leletek alapján már a korai khalkolitikumban (kőrézkorHatezer éves leletekre bukkantak Zalában. ), hétezer éve jelentős nagyságú falu volt ezen a helyen, ami alapján át kell írni kissé ennek a kornak a történelmét, mert már az eddig gondoltnál korábban megindulhatott a városiasodás.

Az észak-déli 6-os autópályaFarm egy autópálya sávjai között - Videó. egyik bekötőútjának építése közben bukkantak a Tel-Aviv és Haifa között félúton az ősi település nyomaira – a helyi törvények szerint meg kellett kezdeni az ásatásokat.

Ez Izrael eddigi legnagyobbAz eddigi legnagyobb T. rexet fedezték fel kanadai tudósok. ásatási területe, de Jichák Paz, az Izraeli Régészeti Hivatal (IAA) szakembere a lapnak azt nyilatkozta, hogy az eddig feltárt terület csak az egykori város 10 százaléka.

A Földközi-tenger déli medencéjének most előkerülő eddigi legnagyobb városában az épületek maradványai alapján fejlett hatalmi központ működött számos középülettel a 65 hektár nagyságúra becsült területen, ami a korabeli Jerikóénak a tízszerese.

Fotó: Isreal Antiquities Authority
Fotó: Isreal Antiquities Authority

Az írásbeliség előtt megszületett város tervezett és sűrűn lakott volt, a lakóépületek mellett raktárak és magtárak álltak a kikövezett utcák mentén. Tornyokkal megerősített, két méter széles városfal védte a települést, amelynek a falon kívül saját temetője is volt valószínűleg a társadalmi helyzet alapján differenciált egyszerűbb és jelentősebb sírokkal.

Fotó: Isreal Antiquities Authority

A legnagyobb, 25 méter hosszú épület szakrális célokat szolgálhatott, embert utánzó figurákat találtak benne, mellette két hatalmas, messziről odavitt kőalapot, melyek egyikén állatok csontvázaira leltek.

A szakemberek egyelőre nem tudják, hogy miért, de a nyomok szerint i.e. 3050 körül a várost elhagyták lakói. Az ásatások befejezése, a leletek dokumentálása után az árkokat betemetik, folytatják az útépítést, s várhatóan nem lesznek látogathatók a váratlanul megtalált ősi város maradványai. (MTI)


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!