Öt étel, amelyet ha nem jól eszünk gyilkolhat

Ízletes fogások a nagyvilágból, ám ha nem körültekintően készítik el, akár az életünkbe is kerülhet a különleges gasztronómiai élmény.

A gömbhal – Fugu

gömbhal

Nagy gülüszemű, ha pedig megijed, egyből felfújódik – ilyen a gömbhalRiasztották egy japán város lakóit, mert halálos mérgű hal került forgalomba. (japánul: fuguRiasztották egy japán város lakóit, mert halálos mérgű hal került forgalomba. ). Sokan talán a Némó nyomában című Disney-rajzfilm egyik jellegzetes karakteréből ismerhetik. Tény, hogy látványos állat, pedig valójában a világ legmérgezőbb hala. Emiatt a helyes elkészítése nemcsak fokozott körültekintést, hanem gyakorlott szakácsot is igényel. A Csendes-óceán nyugati szélén, JapánRiasztották egy japán város lakóit, mert halálos mérgű hal került forgalomba. partjainál halászott példányok szervezetében ugyanis halálos adag tetrodotoxin méregRiasztották egy japán város lakóit, mert halálos mérgű hal került forgalomba. lapul, amely az állat szemében, bőrében, bélrendszerében, veséjében, petezsákjában és ikrájában található.

gömbhal

Így együk: Ha mindenképpen meg akarjuk kóstolni, semmiképpen se kísérletezzünk az elkészítésével, hiába is árulják itt-ott a feketepiacon Japánban. Sőt, nem is ez az a pillanat, amikor olcsóság alapján kellene döntenünk a vendéglők hosszú listájából. A drágább japán éttermekben ugyanis biztonságosabban fogyaszthatjuk, hiszen ott olyan szakács készíti el a (speciális, csak erre használt fugukéssel) a fogásokat, aki 2-3 éves gyakorlat után külön levizsgázott ebből. A gasztrokaland nem olcsó: átszámítva 5-12 ezer forintra is rúghat egy-egy fugufogás.

A kepayang gyümölcs

kepayang gyümölcs

Ha Délkelet-Ázsiában (elsősorban Indonéziában, Szingapúrban és Malajziában) járunk, ne essünk neki egyből a kepayang (pangium edule) faSzent fa az út közepén. gyümölcsÁrtatlannak tűnő, de potenciálisan veszélyes ételek. ének, ugyanis mérgező. A focilabda méretű ínyencség magja hidrogén-cianidot tartalmaz, ami halálos méreg.

kepayang gyümölcs

Így együk: Ahhoz, hogy a gyümölcs ehetővé váljon, ki kell belőle oldani a hidrogén-cianidot. Ez két eljárással érhető el: vagy megfőzik a magokat a maghéj nélkül, és utána vízbe áztatják, vagy pedig kőris- és banánlevelekbe csomagolva, 1-2 Simon Beck óriási hóba taposott rajzai. napra eltemetik a főtt magokat, az erjedés során ugyanis kiürül a méreganyag. A „detoxikált kincsek” pedig a tányérunkon köszönnek vissza: őrölve vagy egészben a helyi konyha fontos hozzávalóját alkotják.

Az afrikai ökörbéka

Az afrikai ökörbéka

Amennyiben a világjárásunk során Namíbiában kötnénk ki, legyünk távolságtartók, ha ebből a kétéltűből készített fogásokkal kínálnak a helyiek. A közkedvelt csemegének számító ökörbéka éttermi menün nem szerepel, a namíbiai háztartások pedig a népi hagyományokban bízva készítik el.

afrikai ökörbéka

Így együk: Míg Európában leginkább a békacombot fogyasztjuk, addig az afrikaiak (a bőr és a bélrendszer kivételével) az egész ökörbékát befalják. Ugyan mérgező a kétéltű, ám akkora dózist mégsem tartalmaz, hogy a békaétel lenne az utolsó vacsoránk. Annyival megússzuk, hogy „csak” a veserendszerünket támadja meg, mi pedig csillagokat látunk majd a vizeléskor érzett szúró, égető fájdalomtól. Ha viszont megfelelő módon készítik el az ínyencséget (egyesek speciális fadarabot raknak a főzőedénybe, hogy semlegesítse a mérget, míg mások „receptje” a kétéltű lábfejének levágása), mindezt megússzuk.

Az ackee gyümölcs

ackee gyümölcs

Ha elvetődünk Jamaicába, Kubába, a Dominikai Köztársaságba vagy éppen Nyugat-Afrikába, ott is lecsaphat ránk a gasztroveszély. Ott ugyanis az ackee fa gyümölcsére – amelyből szappant is készítenek, a héjából pedig gyógyszert – kell alaposan odafigyelni. Nem csak a magja mérgező, akárcsak a délkelet-ázsiai kepayangnak, hanem az állaga miatt is veszélyesEldőlt egy 13 emeletes társasház Kínában. . Ha ugyanis nem megfelelő (éretlen vagy túl érett) állapotban fogyasztjuk, szintén súlyos következményekkel nézünk szembe (pl. hányást, végzetes vércukorszint-csökkentést, sőt kómát is okozhat). Emiatt több ország szigorúan korlátozta az ackee termékek importját.

ackee gyümölcs

Így együk: Legjobb, ha nem a piacon teszteljük a gyümölcsöt, hanem a helyi éttermekben, ahol számos ackee-fogás kínálnak. Azokat nyugodt szívvel fogyaszthatjuk.

A hákarl

hákarl

Ezzel a hagyományos étellel IzlandLandolás Izland festői repülőterén. on „futhatunk össze”, amely valójában rohasztott cápahúst takar, és kizárólag az úgynevezett grönlandi cápaFélelmetes találkozás - betört egy nagy fehér cápa a búvár ketrecébe. szolgáltatja az alapanyagot. Csak az előkészítési folyamat mintegy fél évet ölel fel! A kibelezett állatot először homokba ássák el több hétre, és kővel lefedik, hogy a víz és a méreganyag egyaránt eltávozzon belőle. Majd felvágják, és hónapokra fellógatva száradni hagyják. A 6 hónapos eljárás végén a cápahús már nem mérgező, de akinek korántsem erős a gyomra, bizony nem ússza meg rosszullétek nélkül, hogy megkóstolta a hákarlt.

hákarl

Így együk: Bízzunk az orrunkban! Az izlandi csemegét udvariasan „fermentált cápahúsnak” hívják, de a köznyelvben inkább a romlott, rohasztott jelzőkkel illetik. Ha megszagoljuk, és orrunkat egyből megcsapja a rohadt szag, akkor jó úton járunk! A tradicionális ételért érdemes beülni a helyi éttermekbe, de akár az izlandi szupermarketekben is megvásárolhatjuk. A teljes gasztro-élményért pedig egy pohár brennivín (burgonyából készült, köménnyel ízesített) pálinka dukál, azzal öblítsük le a cápahúst. Bár lehet, hogy egy kupica nem is lesz elég.

forrás:HVG

Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!