Nemzeti parkká nyilvánítja a román kormány a Fogarasi-havasokat

Memorandumot fogadott el a bukaresti kormány szerdán az ország legmagasabbBailong lift - a világ legmagasabb kültéri liftje. hegységRwenzori-hegység - Afrika leglátványosabb hegylánca. ének, a Fogarasi-havasoknak nemzeti parkká nyilvánításáról – számolt be a hírről az MTI. A jogszabály egy tárcaközi bizottságot hoz létre a környezetvédelmi, erdő- és vízgazdálkodási minisztérium irányítása alatt, amely a 2016-2020-as időszakban összefogja az új nemzeti parkÉlőben lehet követni a lazacokra vadászó barna medvéket. létrehozásához szükséges elemző, tervező, és engedélyező munkát. A tevékenységbe önkéntességi alapon bevonják az érdekelt környezetvédelmi civil szervezeteket, a leendő parkCsodaszép japán virágpark. területén tevékenykedő állami és helyi hatóságokat.

fogarasi-havasok-4Fotó: Pixabay/trallala67

A kormány szerint a Fogarasi-havasok nemzeti park a romániai biodiverzitás leggazdagabb tartaléka lesz 27 féle élőhellyel, amely – a területén élő védettTöbb ezer tő védett réti őszirózsát találtak a Kiskunságban. növények és állatok aránya tekintetében – “Európa YellowstoneNéhány hét leforgása alatt 1400 földrengést mértek a Yellowstone Nemzeti Parkban. -ja” lehet. Romániának 13 nemzeti parkja van, 317,5 ezer hektárnyi területen, ami az ország területének másfél százalékát teszi ki, míg Európában az ilyen környezetvédelmi területek a földrész 2,8 százalékát teszi ki.

fogarasi-havasokA Nagy-Vist és a Moldoveanu-csúcs (Fotó: Wikipedia/Báthory Péter)

A Déli-Kárpátok vonulatához tartozó Fogarasi-havasokban található Románia legmagasabb csúcsa, a 2544 méteres Moldoveanu. A hegységen keresztül Nicolae Ceausescu kommunista diktátor parancsára az 1970-es évek elején mindössze négy év alatt utat épített a katonaság, a hivatalos statisztika szerint az építkezés során negyven utász vesztette életét.

transzfogarasi-utFotó: Wikipedia/Horia Varlan

A 2000 méteres magasságba felkapaszkodó “Transzfogarasi” országút a magashegyi időjárási viszonyok miatt csak a nyári Önfeledten csúszkált a játékos kedvű vidra a vastag hótakróban. napokban július elejétől október végéig használható, de a roppant látványos aszfaltozott útnak és az erdélyi oldalon épült drótkötélpályának köszönhetően turisták ezrei látogatják keresik fel, a korábban csak bakancsos, hátizsákos hegymászók által látogatott alpesi táj pedig nyaranta túlzsúfolt panziók és vendéglők zsivajáA világ egyik legszebb tórendszere - Plitvicei-tavak. l hangos.

fogarasi-havasok-2A Transzfogarasi út északi emelkedője a Bilea-völgyben (Fotó: Wikipedia/Báthory Péter)


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!