Négy új hosszú orrú kaméleonfajt azonosítottak Madagaszkáron

Eddig ismeretlen hosszú orrú kaméleonfajokat azonosítottak a kutatók Madagaszkáron. A szigetország az otthona az ismert 217 kaméleonfaj felének. A kaméleonparadicsomban most német és madagaszkári kutatók négy új, jellegzetesen hosszú orrú fajt azonosítottak. Ezeknek a különlegesA csillagos égbolt elevenedik meg a különleges petúnia szirmain. orrú kaméleonoknak eddig 12 faját ismerték a tudósok. Az új fajok genetikai különbözőségeik alapján is azonosíthatók, de koponyájuk formája és genitáliáik is különbözhetnek – számoltak be róla a kutatók a Vertebrate Zoology című folyóTöbb mint száz új fajt fedeztek fel egy év alatt a Mekong térségben. irat legfrissebb számában.

Forrás: David Prötzel/ZSM/LMU

David Prötzel, a tanulmányA tengerek óriásait veszélyeztetik a műanyag mikroszemcsék. vezető szerzője elmondta, hogy az esőCsoportosan keletkeznek fiatal csillagok az Orion-ködben. erdőAusztriában fedezték fel Európa legöregebb, 546 éves bükkfáját. k területének csökkenése miatt az idővel futottak versenyt, amikor az új kaméleonfajok után kutattak. “A 90 százalékuk már eltűnt, a fakivágás és -égetés nagyon nagy probléma. Az a nagy kérdés, hogy találunk-e még újabb kaméleonfajokat, mielőtt az esőerdő eltűnne” – fűzte hozzá a müncheni Ludwig Maximilian Egyetem doktorandusza. A kutatók felhívták a figyelmet arra, hogy számos állatfajt fenyeget a kihalás, és ennek elkerülésére fontos az élőhelyük védelme.

Forrás: Frank Vassen/flickr 

A megnyúlt orrú kaméleonok csoportját (Calumma nasutum) már 1836-ban azonosították. A madagaszkári terepmunka során főleg a szigetRekonstruálták Szantorini vulkánkitörésben megsemmisült "belső szigetét". északi és déli erdős vidékein találták meg ezeknek a kaméleonoknak a példányait, amelyek különböző fajokhoz tartoztak.

Forrás: David Prötzel/ZSM/LMU

A most azonosított újabb fajok a Calumma emelinae, a C. tjiasmantoi és a C. ratnasariae nevet kapták, a negyedik faj pedig C. radamanus lett, amit korábban nem ismertek el, de most sikerült újra azonosítani. A kutatóknak a négy újabb faj besorolásával sikerült kiegészíteniük a Calumma nasutum csoportot, amelynek 2014-ben, amikor munkához láttak, még csak hét faját ismerték.


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!