Minden idők legdrágább festményét állítja ki az Abu-Dhabi Louvre

Az Abu-Dhabi LouvreMűtárgyakat vizsgál a Louvre részecskegyorsítója. -ban kiállítják szeptember 18-Mérgező hulladékkal szennyezett a kristálytisztának hitt Genfi-tó vize. l Leonardo da Vinci Krisztus-portréját, a Salvator Mundit, amelyet múlt év novemberében 45 millió dollárért (120 milliárd forint) vásároltak meg a Christie’s New York-i árverésén – közölte a kulturális minisztérium.

Forrás: Wikimedia Commons/Phpeter

A kristálygömböt tartó, kék köpenyben lévő Jézust ábrázoló reneszánsz festményt sokáig nem a nagy mesternek, hanem valamely tanítványának vagy más kortársának tulajdonították, eredetiségét csak 2011-ben ismerte el a művészettörténész szakma. A 64,5 x 44,7 centiméteres kép első ismert tulajdonosa I. Károly angol királyLegendás maja uralkodó portréját találhatták meg Palenque romvárosában. volt, később a festmény eltűnt a szem elől.

A képet 1958-ban még mindössze 45 brit fontért vette meg egy amerikai gyűjtő a Sotheby’s egy árverésén, és tavaly bocsMedvecsalád szegődött egy túrázó mellé Alaszkában. átotta a műkincspiacra. Az aukció után nem közölték a vásárló kilétét, csupán annyit, hogy telefonon tette meg ajánlatait a mintegy 20 percen át folyó ádáz licitharcban. Később derült ki, hogy az abu-dhabi kulturális minisztérium felhatalmazta a szaúdi királyi család egy tagját, hogy a nevében licitáljon a műért.

Forrás: Wikimedia Commons

A Jean Nouvel francia építész tervezte Abu-Dhabi Louvre megépítését nagyjából egy évtizeddel ezelőtt jelentették be, ám a munkálatok nehezen haladtak. Az eredeti tervek szerint a múzeumot 2016-ban adták volna át, de végül 2017-re halasztották a megnyitót.

Forrás: John Campbell/flickr

A nagyrészt még üres Szadijat-szigetAz űrből származó, ritka anyagra bukkantak egy skót szigeten. kulturális negyedében álló komplexum valóságos “múzeumváros” az utcákkal, vízi utakkal és közterekkel. A látogatók a galériákon kívül is találkozhatnak műalkotásokkal.

Forrás: Wikimedia Commons/Wikiemirati
Forrás: Wikimedia Commons/Paasikivi

FranciaországNagy odaadással gondozza anyja az első francia pandabébit. számos nagy múzeuma, köztük a Louvre, a Musée d’Orsay és a versailles-i kastély is kölcsön fog adni műtárgyakat az abu-dhabi intézménynek az emírséggel kötött, 30 évre szóló megállapodás értelmében. Az Egyesült Arab EmírségekLétrehozták az első mesterséges intelligencia minisztériumot. egymilliárd dollárt fizet Franciaországnak a projekt megvalósításáért.


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!