Magyarország legnagyobb naperőművét építi meg Bükkábrányban a Mátrai Erőmű

Húsz megawattos fotovoltaikus erőművet létesít Bükkábrányban a Mátrai Erőmű, amely egy kisebb várost is el tud majd látni villamosA budapesti vízilabda Eb alkalmából útjára indult a szurkolói villamos. energiával. A beruházás alapkövét a héten rakták le. A környezetbarát létesítményt egy bányaművelés után rekultivált, korábbi meddőhányó 33 hektáros területén építik meg, és MagyarországHamarosan virágba borul Európa legnagyobb nárciszmezője Babócsán. legnagyobb naperőműÁtadták az ország legnagyobb naperőművét Pakson. ve lesz.

Forrás: Mátrai Erőmű

A legújabb technológiával készülő, költséghatékony fotovoltaikus erőmű mintegy 64 ezer, egyenként 355 watt névleges teljesítményű, fixen elhelyezett polikristályos napelemből áll majd. A naperőmű mintegy 4 ezer háztartást lesz képes ellátni villamos energiával. A próbaüzem a tervek szerint decemberben kezdődhet, az üzemszerű működés 2019 tavaszáAz ezer-sziget tava. l indul. A beruházást a Mátrai Erőmű 25 százalékban saját erőből, 75 százalékban pedig bankhitelből fedezi.

Valaska József, a Mátrai Erőmű Zrt. igazgatósági elnöke a beruházás kapcsán kifejtette: a megújuló energiatermelési fejlesztésekkel olyan beruházási koncepciót kívánnak megvalósítani, amely mellett megőrzik piaci pozíciójukat. A vállalat10 cég, amely uralja a világ élelmiszerpiacát. kívánja 2030-ban is előállítani az itthon fogyasztott áram 15 százalékát, ami a hazai termelés ötödét jelenti – hangsúlyozta.

Forrás: Mátrai Erőmű

Az erőmű a 2030-ig szóló fejlesztési stratégiájával a következő évtized kihívásaira készül fel, amely a hagyományos lignit-biomassza-gáz alapú termelési szegmens eredménytermelő képességének helyreállítására és megőrzésére irányul. Mivel a szénkorszak a következő évtizedben véget ér, az Opus Global Nyrt. érdekeltségébe tartozó vállalat elsősorban a megújuló energiatermelésben, a rendszerszabályozásban és az energiatárolásban tervez komoly beruházásokat, hogy megőrizze stratégiai szerepét a hazai piacon, és megóvja a munkahelyeket a térségben.

Az elfogadott fejlesztéspolitika értelmében a vállalat két, összesen 40 megawatt teljesítményű naperőműIzraelben építik a világ legmagasabb napenergia-tornyát. vet létesít a közeljövőben. A bükkábrányi létesítmény mellett már készítik elő a halmajugrai fotovoltaikus erőmű-beruházást is. Emellett tervezik egy, a települési hulladékból előállított hazai tüzelőanyag kétharmadának hasznosítására alkalmas, ezért nemzetgazdasági szempontból is kiemelt jelentőségű termelőegység megépítését.

Illusztráció (Forrás: Wikimedia Commons/Σ64)


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!