Kiránduló iskolások találtak rá egy különlegesen ritka, 1600 éves aranyérmére Izraelben

II. Theodosius bizánci császár képmását viselő, különlegesen ritkaRitka fekete flamingót filmeztek le Cipruson. aranyÉvente több százmillió forintnyi arany és ezüst kerül a szennyvízbe Svájcban. érmét találtak nemrég Izraelben – jelentette be az Izraeli Régészeti Hatóság (IAA). Az 1600 éves aranykincset Észak-Izraelben, Galileában találták kiránduló iskolások a Cipori patak mentén. Az érmére felfigyelő négy középiskolás tanuló először földrajz-történelem szakos tanáruknak mutatta meg a 4,5 grammos érmét, aki azonnal kapcsolatba lépett a régészeti hatósággal.

A különlegesEgyedülálló honfoglalás kori leletegyüttest mutattak be Jászberényben. leleltre egy olyan tanösvény mellett bukkantak rá, amelyet a közelmúltban alakítottak ki, s amely a késő római és a bizánci korban a zsidók önrendelkezését biztosító bírói tanácsnak, a Szanhedrinnek otthont adó különböző helyszíneket köti össze egymással.

Forrás: Nir Distelfeld/Israel Antiquities Authority

Az érme egyik oldalán II. Theodosius császár (401-450) látható, aki arról is ismert, hogy ő tette törvényeivel másodosztályú polgárokká az Izrael1700 éves mozaikpadlót fedeztek fel Izraelben. földjén élő zsidókat. A másik oldalon a győzelem istennője látható egy hatalmasEgy gigantikus, az oroszlánnál hétszer nagyobb termetű ragadozó fosszíliájára bukkantak. kereszttel.

Forrás: Nir Distelfeld/Israel Antiquities Authority

Theodosius a kereszténység védelmezője volt, aki a birodalom hivatalos vallásaként népszerűsítette ezt a hitet, és egyidejűleg korlátozta a zsidók jogait és kiváltságait. Megtiltotta zsidóknak a katonai és hivatalos állami szolgálatot – csak adószedők lehettek – és megtiltotta új zsinagógák építését. Ennek nyomán a régészek számos olyan bizánci kori zsinagógátÚjjáéled a vízzel elárasztott Bözödújfalu temploma. találtak, melyeket többször újjáépítettek és kibővítettek, általában a régi épületek köveinek a felhasználásával, hogy megkerüljék a törvényt.

Egy másik rendelet az addig a Szanhedrin vezetője számára a zsidóktól beszedett adót átirányította a birodalmi kincstárba, és ezzel felszámolta önállóságuk utolsóként megmaradt intézményét. A Szanhedrin utolsó elnöke VI. Gamaliel (400-425) volt.

Ennek az aranyéremnek az egykori neve solidus volt, ez volt a leggyakoribb pénznem a késő római birodalomban, és a korai bizánci korszakban. Konstantinápolyban verhették 420-423 körül. A bizánci birodalomMonemvaszia - település a hatalmas szikla mögött. keleti részén már többször előbukkant, de Izrael földjén először fedezték fel.

1,600-year-old gold coin discovered in Israel 2019

An extremely rare 1,600-year-old gold coin of the Byzantine Emperor Theodosius II has been discovered alongside the Zippori stream in the Galilee. 4 high schoolers found the coin and contacted the Israel Antiquities Authority.

Közzétette: Israel Ministry of Foreign Affairs – 2019. április 16., kedd


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!