Kiemelték a tóból a cseljabinszki meteorit fél tonnás darabját

Október 16.-án kiemelték  a szibériai Csebarkul Nádszigetek a Titicaca-tavon. ból a cseljabinszki meteoritElőször fedezett fel meteoritot a Marson a Curiosity űrszonda. legnagyobbMegmenekült a vágóhídtól Ausztrália legnagyobb szarvasmarhája. , féltonnás darabját. A szibériai CseljabinszkKülönleges fényjelenség Cseljabinszk egén. városEgy orosz város, amit elnyel a föld. ától 78 kilométerre nyugatra fekvő Csebarkul város melletti tóból, 13 méteres mélységből három hete már felhozták a meteorit egy 11 kilogrammos darabját. A mostani kiemelést a rossz időjárásHatalmas felhőcunami söpört végig Sydney felett. , a heves szélHatalmas felhőcunami söpört végig Sydney felett. és a hullámzás nehezítette.

Cseljabinszki meteor

Fél éve, hogy a bolidának nevezett, rendkívül erős fényű, tűzgömbszerű meteorA Barringer-kráter. behatolt a légkörbe és felrobbant a Moszkvától 1500 kilométerre keletre fekvő Cseljabinszk felett. A február 15-én feltűnt égitest szétrobbanásáig körülbelül 17 méter átmérőjű és mintegy 10 ezer tonna tömegű volt. Óránkénti 64 ezer kilométeres sebességgel hatolt be a légkörbe, és 19-24 kilométeres magasságban hullott darabokra hatalmas robbanásA cseljabinszki óta a legnagyobb meteorrobbanás történt a Bering-tenger felett. ok kíséretében. A lökéshullámok miatt 4715 épületben törtek be az ablakok Cseljabinszkban. Szakemberek és amatőrök egyaránt azonnal elkezdték a meteoritdarabok felkutatását. A becsapódásAszteroidaeltérítési misszióért kampányolnak a vezető bolygókutatók. után a tudósok több százat találtak az Urál hegység térségében, de a legnagyobb “leletre” eddig kellett várni.

Cseljabinszki meteor

Az Urál hegységtől délre, Európa és Ázsia határánál elterülő Cseljabinszki régió vezetése a meteorit által kiváltott érdeklődést arra szeretné felhasználni, hogy a korábban csak szénbányászatáról és környezetszennyező szocialista nehéziparáról – vas- és acélkohászatáról – ismert területet új oldaláról ismerjék meg a világban.

Cseljabinszki meteor

A Turgojak tónál rendeztek tanácskozást, amelyre csillagászoktól kezdve filozófusokon és politológusokon keresztül piackutatókig és arculattervezőkig számos szakembert meghívtak külföldről is, hogy ötleteket kapjanak tőlük. Nyikolaj Gorkavij, a NASAA Jupiteren gyémántból van az esőcsepp. -nál dolgozó orosz asztrofizikus szerint úgymond materializálni kell a Cseljabinszk felett felrobbant meteoritot. A város szülötte úgy vélte, hogy egy 18 méter magas, meteoritformájú obeliszk erre alkalmas lehet. Marina Zagidullina filozófus ugyanakkor arra hívta fel a figyelmet, a cseljabinszki lakosoknak elegük lett abból, hogy a külvilág csak a meteorittal kösse össze a városukat, hiszen az nekik elsősorban károkat és ijedtséget okozott.

Cseljabinszki meteor

Forrás:MTI

Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!