Jégpáncélba vontak egy kísérleti erdőt Amerikában

Amerikai tudósok vizet permeteztek egy kísérleti erdőAusztriában fedezték fel Európa legöregebb, 546 éves bükkfáját. re egy hidegAnnyira hideg van Kanadában, hogy az állatkerti királypingvineket sem engedik ki. éjszaka, hogy a jégviharok és a klímaváltozásTeller Ede már 1959-ben a globális felmelegedés veszélyeire figyelmeztetett. hatásait tanulmányozzák. A vízVíz nyomaira bukkantak egy Naprendszeren kívüli bolygón. órákon belül ráfagyott a faágakra, mintha valóban jégvihar csapott volna le az erdőre. Az eredményekről az amerikai mezőgazdasági társaság (American Society of Agronomy) tampai konferenciáján számoltak be.

Fotó: Lindsey Rustad/Hubbard Brook Research Foundation
Fotó: Lindsey Rustad/Hubbard Brook Research Foundation

Lindsey Rustad, az amerikai mezőgazdasági minisztérium erdészeti kutatója elmondta, arra voltak kíváncsiak, hogy a klímaváltozással várhatóan gyakoribbá váló jégviharok – amelyek olyankor alakulnak ki, amikor az alacsony felhőKiderült, mik rejlenek a Jupiter színes felhői alatt. kben megfagy a pára, és mindent vastag jégréteg von be – hogyan befolyásolják az erdők egészségét.

A tudósok már tanulmányozták az erdőtüzek és a savas eső hatását, a jégviharok következményeit még nem nézték meg közelebbről. A minisztérium New Hampshire-i Hubbard Brook kísérleti erdejének különböző, kosárlabdapálya méretű részeire zúdították tűzoltófecskendőkkel egy közeli patak vizét. Különböző mennyiségű vízzel a jegesedés három fokozatát hozták létre.

Fotó: Lindsey Rustad/Hubbard Brook Research Foundation
Fotó: Lindsey Rustad/Hubbard Brook Research Foundation

A kutatócsoport részletesen vizsgálja a jégpáncélba vont részek életét a közeli, érintetlen erdőkével. Összevetetik az erdő egészségének jellemzőit, a talaj tápanyagainak körforgását, a regenerációképességet és a vadállományt.

Rustad szerint az enyhe jegesedés még jót is tesz az erdő egészségének, “megnyirbálja” a lombot, helyet csinál az új hajtásoknak. “Egy-egy jegesedés esetére elegendő széntartalékuk van a fáknak, hogy újra leveleket hajtsanak és helyrejöjjenek” – magyarázta. Ha azonban a klímaváltozással gyakoribbá válnak a jégviharok, a fáknak nem maradnak tartalékaik a regenerációhoz.

Hubbard Brook Ecosystem Study, NSF


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!