Jegesmedvék százai gyűltek össze, hogy egy bálna teteméből lakmározzanak

Több mint 200 éhes jegesmedveJegesmedvék leptek el egy orosz települést - szükségállapotot hirdettek. gyűlt össze az oroszországi Vrangel-szigeten, miután a víz12 kristálytiszta vizű hely. egy hatalmas bálnaHatalmas tengeri élőlény teteme festette vörösre egy indonéz sziget partját. tetemét sodorta a partra. A nem mindennapi jelentet nemcsak a a szigetKülönös sziget született Észak-Karolina partjainál.  természetvédelmi szakemberei, hanem több turista is megörökítette, ugyanis a Heritage Expeditions nevű vállalat hajóOrsos Island - a vízen úszó lakósziget. ja éppen a “piknik” idején haladt el a közelben.

Forrás: Wrangel Island State Nature Reserve

„Épp a part mentén hajóztunk, amikor megláttuk a hatalmas jegesmedve-csapatot. Először nem akartunk hinni a szemünknek. Ez egy olyan élmény, amelyre életünk végéig emlékezni fogunk” – mondta Rodney Russ, a cég vezetője.

Forrás: Wrangel Island State Nature Reserve
Forrás: Wrangel Island State Nature Reserve

A túravezető egyből rájött, miért is gyűltek össze a jegesmedvék: egy elpusztult grönlandi bálna hozta őket össze. A Vrangel-szigetA Vrangel-sziget csodálatos élővilága. nemzeti parkA 10 legjobb úticél medveszafarihoz. munkatársai szerint 230 állat érkezett a parthoz, hogy a bálnából lakmározzon. A jegesmedvéket minden bizonnyal a tetem szaga csalogatta oda, ezeknek az állatoknak ugyanis igen kifinomult a szaglásuk, s kilométerekről is képesek megérezni a potenciális zsákmány szagát.

Forrás: Wrangel Island State Nature Reserve
Forrás: Wrangel Island State Nature Reserve

Zsákmány után kutatva egyébként akár napi 70 km-es távolságot is megtesznek. Míg sok más medvefaj étrendjén igen jelentős szerepe van a növényi eredetű táplálékoknak, addig a jegesmedve csak a sarki nyár hónapjaiban fogyaszt egy kevés zuzmót, mohát vagy bogyót, de azt is csupán étrendi kiegészítésként.

Forrás: Wrangel Island State Nature Reserve

Ez a hatalmas, talán lomhának tűnő állat nagyon ügyesen halászik, ha pedig vadászik, kitartóan üldözi zsákmányát, akár 40 km/óra sebességgel is tudnak futni. A kedvenc táplálékát a fókák és halak képezik, de olykor madarakat és rénszarvasokat is zsákmányul ejt, de a dögöt sem veti meg.

Ősszel a környező jégtáblákról csapatostul érkeznek a vemhes jegesmedvék a Vrangel-szigetre, hogy a tél folyamán világra hozzák bocsaikat. A Vrangel és a Herald szigeteket a jegesmedvék legnagyobb sarkvidéki “szülőotthonának” nevezik.

A zord éghajlatú Vrangel a Jeges-tengerA Vrangel-sziget csodálatos élővilága. egyik szigete a Kelet-szibériai-tenger12 kristálytiszta vizű hely. és a Csukcs-tenger között, OroszországJegesmedvék leptek el egy orosz települést - szükségállapotot hirdettek. északkeleti részén. A közeli Herald-szigettel együtt 1976 óta természetvédelmi területA Vrangel-sziget csodálatos élővilága. , melyet „A Vrangel-sziget és környezete természeti rendszere” összefoglaló néven 2004-ben felvettek az UNESCOA Vrangel-sziget csodálatos élővilága. VilágörökségLenyűgöző helyszínekkel bővült a világörökségek listája. listájára. A két sziget és a környező vízterület egész sor ritkaA már csaknem kihalt királyi teknős fészkére bukkantak Kambodzsában. és fokozottan védettTöbb ezer tő védett réti őszirózsát találtak a Kiskunságban. állat- és madárfajnak ad otthont.


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!