Játékos varikölyök ugrándozik a Nyíregyházi Állatparkban

KülönlegesLenyűgöző helyszínekkel bővült a világörökségek listája. makiféle, fekete-fehérRendkívül ritka fehér zsiráfokat figyeltek meg Kenyában. vari (Varecia variegata) született a Nyíregyházi Állatparkban. A hím kölyökÍgy ismerkedik a külvilággal Fővárosi Állatkertben született rókakuzu kölyök. száz napÍgy néz ki a Nemzetközi Űrállomás Csákányházáról. vemhesség után jött világra. A MadagaszkárÚj élőhelyet kapott a világ legritkább madárfaja. szigetKőfallal védett citruskertek egy apró olasz szigeten. én őshonos, hatalmas szemű, dús bundájú kölyök már ismerkedik a kifutóval, így a látogatók is megcsodálhatják a játékos makit a családjával.

MTI fotó: Balázs Attila

A vari tenyészpár a fajmegmentési program keretében 2013-ban Lengyelországból és Franciaországból érkezett az állatkertbe, a 2 hónapja született kölyök az első közös utódjuk. Eleinte az anya sokat tartózkodott kölyke mellett, most már azonban inkább a kölyök követi és hívja játékra szüleit. A kis vari a felnőttekhez hasonló ügyességgel mozog, ugrál és csimpaszkodik az ágak között, és – bár részben még anyatejjel táplálkozik – már édes lédús gyümölcsféléket is elfogyasztja.

MTI fotó: Balázs Attila

A vari a legnagyobb termetű makiRitka makiféle látható a Nyíregyházi Állatparkban. faj. A többi félmajomtól eltérően az anya nem hordozza a testén utódját, hanem a saját maga építette fészekben hozza világra fejletlen kölykét és visszajár hozzá a fészekbe. A család kommunikációjában a hangjelzések a legfontosabbak: olyan harsogó kiáltásuk van, mint egy horrorfilm hangeffektusai.

Fotó: Nyíregyházi Állatpark/Facebook

A különleges fajnevet a bennszülöttek adták nekik. Napimádó szent állatnak, Vari candanasnak nevezték őket, mivel előszeretettel sütkéreznek úgy, hogy arcukat a nap felé fordítják. Szent állat mivoltuk évszázadokig védelmet nyújtott nekik élőhelyükön, ám a civilizáció megszüntette ezt a védettséget. Az orvvadászat és élőhelyeik erőteljes csökkenése miatt állományuk napjainkban is folyamatosan zsugorodik, ezért a fajt a Természetvédelmi Világszövetség súlyosan veszélyeztetettÚj párt kapott Szegedi Vadasparkban élő észak-kínai párduc. nek nyilvánította.

Fotó: Nyíregyházi Állatpark/Facebook
Fotó: Nyíregyházi Állatpark/Facebook


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!