Intenzívebb lesz a tavak színe a klímaváltozás hatására

Intenzívebb lesz a nagy tavakFelmérték az európai édesvizek mikroműanyag szennyezettségét. színe a FöldRekordmértékben emelkedett a globális földfelszíni hőmérséklet. felmelegedésEgyre zöldebb az Antarktisz a klímaváltozás miatt. ének hatására. A klímaváltozásVastagabb levelet növesztenek a növények a légkör növekvő szén-dioxid-szintje miatt. hatására várhatóan a kék tavak a jövőben kékebbek, a zöldek zöldebbek lesznek – mondta Benjamin Kraemer, a berlini Leibniz Intézet munkatársa. Kollégáival a Scientific Reports című szaklapban mutatták be kutatásuk eredményeit, amelyek szerint ez a fitoplanktonok jelenlétével függ össze. Ezek a kis élőlények fotoszintézis útján veszik fel a szükséges energiát, csakúgy, mint a kovamoszatok és a cianobaktériumok.

Forrás: NASA /Jeff Schmaltz, MODIS Rapid Response Team/Michon Scott
Forrás: Wikimedia Commons/Admella1859

A melegebb évek hatására a fitoplanktonban gazdag zöld színű tavak még zöldebbek lesznek a fitoplanktonok elszaporodása miatt. A tiszta, kék tavakban kevés a fitoplankton, és ezek még kékebbek lesznek a melegebb években, mivel csökken a fitoplanktonok száma. Erre az eredményre a szakértők a 2002 és 2016 közötti időszakban a világ 190 nagy taváról készült műholdas felvételek elemzése alapján jutottak.

Forrás:  NASA Earth Observatory/Jesse Allen and Robert Simmon
Forrás: NASA Earth Observatory/JSC/William L. Stefanov

Mindkét szélsőséges állapotnak negatív következményei vannak. Az algavirágzás miatt elfertőződhet az ivóvízA víz világnapja - a gyerekeket veszélyezteti legjobban a vízhiány. , a túl kevés fitoplankton miatt viszont a halak alapvető tápláléka tűnik el. A kutatók szerint a színváltozásLátványos színváltozás - algák festették meg a Boszporusz vizét. jó jelzésként szolgál arra, hogy ideje tenni a vízminőség romlása ellen.

Forrás: Wikimedia Commons/Georgiy Shalamov 
Forrás: Wikimedia Commons/Tobias Alt(Tobi 87)

Scientific Reports, MTI


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!