Idén is korábban jött el a túlfogyasztás napja

Idén az eddigi legkorábbi dátumra, augusztus 2-ára esik a túlfogyasztás napjaA tavalyinál is korábban használta el az emberiség a Föld éves erőforrásait. , vagyis az emberiségMinden eddiginél korábban fogja elhasználni az emberiség a Föld éves erőforrásait. alig több mint hét hónapMinden korábbinál közelebb kerül a Naphoz a NASA forradalmian új szondája. alatt elhasználta a FöldHatalmas ökoszisztéma rejtőzik a Föld mélyén. egy évre elegendő erőforrásait. A WWFÉlő Bolygó Jelentés - a következő két év sorsdöntő időszak lesz az emberiség történetében. MagyarországBronzkori emberi maradványokra bukkantak Jászberény határában. közleménye szerint szerdáKerékpárral a belgiumi tó vizén keresztül. l a jövőnket használjuk el: “úgy élünk, mintha 1,7 Föld állna rendelkezésünkre”.

Tavaly ez a nap augusztus 8-án jött el, 1997-ben szeptember végére esett, 1970-ben még egészen december 23-áig sikerült húzni, ami azt jelenti, hogy akkor még szinte optimális volt a természeti erőforrások7 hónap alatt elértük a túlfogyasztás napját. felhasználásának mértéke.

Fotó: NASA/Goddard Space Flight Center, Reto Stöckli

A Global Footprint Network adatai szerint az emberiség által elhasznált természeti erőforrások és a károsanyag-kibocsátás szerdán lépi át azt a mennyiséget, amelyet a Föld egy éven belül még újra tud termelni, illetve el tud nyelni. Ezt követően az emberiség fogyasztása már az ökoszisztéma rovására megy. A természetvédők arra figyelmeztetnek, hogy jelenleg több szén-dioxidot bocsát ki az emberiség a légkörbe, mint amennyit az óceánok és az erdőElképesztő világrekord - fél nap alatt 66 millió fát ültettek el Indiában. k képesek elnyelni, valamint nagyobb mértékben halEldobált üvegpalackok menthetik meg a kihalástól a foltos kézhalat. ászik és irtja ki az erdőket, mint ahogyan azok újra tudnak termelődni. Az emberi tevékenység aktuális szintjének fenntartásához annyi erőforrásra lenne szükség egy év alatt, amennyit 1,7 Föld tudna biztosítani.

Fotó: NASA Earth Observatory/Jesse Allen, Robert Simmon
Fotó: Library of Congress/Alfred T. Palmer

Ez a globális átlag, a fogyasztás mértéke azonban országonként eltérő képet mutat: ha például a világ lakossága úgy élne, mint ahogy azt Ausztráliában teszik, akkor 5,4 Földre lenne szükség, az Egyesült Államok lakosainak életmódjával pedig 4,8 Földnyi erőforrást használna fel az emberiség egy év leforgása során. A rekorder Luxemburg, ott ez a szám 9,1. A legkisebb ökológiai lábnyom olyan országokban mutatható ki, mint Eritrea, Kelet-Timor, Haiti, Banglades vagy Afganisztán. A magyarországi adatokból az látszik, hogy a magyar lakosság is jóval túllépi az ideális mértéket, 1,9 Földet fogyasztana az emberiség, ha a magyarokhoz hasonlóan élne.

Kelet-Timor (Fotó: flickr/Graham Crumb)

A globális ökológiai lábnyom legnagyobb részét, 60 százalékát, az üvegházhatású gázok elnyelése teszi ki, de jelentős komponens a mezőgazdaság is, azonban a lábnyom részét alkotja az összes további területigény is, mint a halászat, vagy a városok, utak, repülőterek.

Fotó: Wikipedia

A természetvédők kiemelik, hogy az ökológiai túlfogyasztás7 hónap alatt elértük a túlfogyasztás napját. csak korlátozott ideig lehetséges, hiszen egy idő után akár össze is omolhat a természeti környezet, ezért a túlfogyasztás napja arra figyelmeztet, hogy egyéni, nemzeti és globális szinten is azonnali lépéseket kell tenni, többek közt küzdeni kell az éghajlatváltozás ellen, csökkenteni kell a fogyasztást, valamint meg kell óvni az erdőket, az óceánokat, a vadvilágot és az édesvizeket, hogy a fenntarthatóság útjára léphessen az emberiség – olvasható az MTI-hez eljuttatott közleményben.

Fotó: Wikipedia/Neil Palmer/CIAT – Flickr
Fotó: Wikipedia/NASA


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!