Hazatért Tóbiás – megérkezett az első fekete gólya a gemenci erdőbe

Megérkezett az első fekete gólyaKirepült az első feketególya-fióka a bekamerázott fészekből. a gemenci erdőHamarosan kiderül, mennyi vadmacska él még a gemenci erdőben. be, a fokozottan védett faj GPS-jeladóval ellátott példányát webkamerán át is figyelemmel lehet követni – közölte a gemenci erdőA Kanas természetvédelmi terület varázslatos szépsége. gazdaság. A Kanas természetvédelmi terület varázslatos szépsége. biás, a 18 éves hím vasárnap délelőtt 9 óra előtt néhány perccel szállt le a keselyűsi erdészet területén lévő, bekamerázottMind a négy fióka kikelt a tojásból a bekamerázott feketególya-fészekben. fészkében.

A madárHihetetlen videó - apácalúd fiókák 120 méteres zuhanása a sziklapárkányról. legkorábban 2014-ben, február 24-én érkezett meg a Gemencbe, tavaly március 25-én tűnt fel. A másik, GPS-jeladóval felszerelt feketeA táncoslábú paradicsommadár tollazatán látható az állatvilág legmélyebb fekete színe. gólyaElpusztult Báró, az ország legismertebb gólyája. , Zoltán is úton van, február 21-én Kartúmtól északra, a Nílus völgyében járt, azóta nem küldött adatot a jeladó.

Fekete gólya

Fekete gólya

A most megérkezett fekete gólyát 1999-ben gyűrűzték Bogyiszló környékén, a mostani fészektől nem messze. 2000 januárjában Izraelben azonosították a gyűrűje alapján, majd kilenc évvel később szintén a Jordán folyó13 érdekesség a Dunáról. nál találkoztak vele. Ez a madár 2013 óta erre a bekamerázott fészekre érkezik meg, ami azt jelenti, hogy a születési helyétől, tehát attól a fészektől, ahol kikelt a tojásból, körülbelül 5 kilométerre fészkel.

TóbiásÚj feketególya-pár foglalta el a bekamerázott gemenci fészket. és párja életét 2013 óta lehet figyelemmel követni webkamerán keresztül a Gemenc Zrt. honlapján. 2016-ban a fészekben három fiókaKirepült az első feketególya-fióka a bekamerázott fészekből. kelt ki, ami rekordnak számított, mivel abban az évben a madarak 27 fészket foglaltak el, de a keselyűsin kívül mindegyikből csak egy fióka repült ki.

Fekete gólya

A fekete gólyákMegjelent az első tojás a bekamerázott gemenci feketególya-fészekben. többsége március 15-e után érkezik meg, tipikus fészkelő helyük a tölgy-kőris-szil ligeterdők idős kocsányos tölgyfái. Az első fiókákMind a négy fióka kikelt a tojásból a bekamerázott feketególya-fészekben. május elején jönnek a világra. A kirepülés már július közepén megkezdődhet, de zömmel augusztus 10-e körül zajlik. Ezt követően néhány hetet még a fészkelőhely közelében tartózkodnak, majd útra kelnek. A fekete gólyák két fő vonulási útvonala közül az egyik a Gibraltári-szoroson, a másik a Boszporuszon vezet át. Magyarországon jelenlegi ismereteink szerint mintegy 380-420 pár fekete gólya fészkel, közülük körülbelül 40 pár a Gemencben. Az itteni populáció a világ legnagyobb népsűrűségű feketególya-állománya.

Fekete gólya


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!