Fényvédő hatású molekulákat találtak az Antarktiszon élő virágos növényekben

Fényvédő hatású molekulákat találtak az Antarktiszon élő két virágos növényben a Santiago de ChileVirágba borult a Föld egyik legszárazabb sivataga. -i Egyetem kutatói. A tudósok szerint a káros napsugárzás elleni fényvédő krémek előállításához és a növényvédelemben is hasznosítani lehetne a felfedezést. A chilei kutatók a Déli-sarkÁtrajzolhatja a Föld képét az Antarktisz olvadó jege. egyedüli virágos növényeit, a Colobanthus quitensis (felemásvirágú szegfű) és a Deschampsia antarctica (antarktiszi sédbúza) vizsgálata közben fedezték fel, hogy mindkét növény jól tűri a káros ultraibolya sugárzást.

Forrás: flickr/Liam Quinn

A két virágos növény a jeges sarki régió mérsékeltebb hőmérsékletű területein él, a chilei kutatók szerint a klímaváltozásMessze meghaladhatja az eddigi becsléseket a tengerszint-emelkedés. és a jég2,7 millió éves jégmintát hoztak felszínre az Antarktiszon. olvadása révén azonban egyre nő az élőhelyük. A tudósoknak a növényekben, különösen a Colobanthusban sikerült egy olyan molekulacsoportot azonosítani, amely a napfény szűrőGrafénszűrőt fejlesztettek ki brit kutatók a tengervíz ivóvízzé alakítására. jeként működik, és megóvja a növényt a sugárzás káros hatásától.

Forrás: Wikimedia Commons/Lomvi2

Gustavo Zuniga, a kutatás"Bálnakamerákkal" derítenek fényt az óceán óriásainak táplálkozási szokásaira. vezetője elmondta: az egyetem most üzleti partnereket keres, hogy a felfedezést hasznosíthassa. “Már a nem túl távoli jövőben is fel lehetne használni. Például egy olyan terménynél, amely nem tűri jól a növekvő UV-sugárzást, a genetikai információt fel lehetne használni az ellenállóbbá tételére” – tette hozzá. A tudós hozzátette, hogy az emberi bőrt az UV-sugárzástól megóvó természetes fényvédőket, krémeket szintén ki lehetne fejleszteni az újonnan felfedezett molekulák felhasználásával.

Forrás: Matt Amesbury


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!