Először filmezték le a csuklyás vöcsök elképesztő násztáncát

Először filmezték le a súlyosan veszélyeztetettÚj párt kapott Szegedi Vadasparkban élő észak-kínai párduc. csuklyás vöcsök lenyűgöző násztáncát. A ritkán látott táncot két természetfilmes, Michael és Paula Webster örökítette meg Patagóniában. A vöcsökfélékre általánosságban is jellemző, hogy rendkívül látványos mozdulatokkal udvarolnak egymásnak, ám csuklyás vöcskök minden fajtársukon túltesznek bonyolult, már-már hipnotikus táncukkal.

Forrás: Wikimedia Commons/Franalverja
Forrás: Wikimedia Commons/Francisco González Táboas

Különleges mozdulataiknak ezidáig nem sokan lehettek szemtanúi, de a lenyűgöző koreográfiát dokumentáló felvétel nem csak ezért értékes, hanem azért is mert a csuklyás vöcsök a kihalásFelgyorsult a földi élővilág hatodik kihalási hulláma. szélén áll. Jelenleg kevesebb mint 500 költőpár él, de az 1980-as évek közepén még 4000–5000 példányt számoltak össze a szakemberek.

Az alább látható videó a „Tango in the Wind” című dokumentumfilmben látható, s korábban soha nem látott részletességgel mutatja be a csuklyás vöcsök násztáncát:

A csuklyás vöcsköt 43 évvel ezelőtt fedezték fel a távoli PatagóniaKét részre szakadt és várhatóan tovább töredezik a dél-patagóniai jégmező. külvilágtól elszigetelt és nagyrészt megközelíthetetlen tavaiban és folyóCsikóhalak telepedtek meg a Temzében. iban, s a még mindig sok titkot őrző fajt máris a kihalás veszélye fenyegeti. A veszélyeztetett madárfaj létét invazív ragadozóAz elmúlt évtizedekben még soha nem volt ilyen sok aranysakál Magyarországon. k (például a tenyésztés miatt behurcolt amerikai nyércBetiltják a szőrmefarmokat Csehországban. ) és egy tervezett duzzasztó gát építése is veszélyezteti. Argentínában közel egy évtized óta azért harcolnak a természetvédőMegölték az elefántcsont-kereskedelem elleni küzdelem élharcosát. k, hogy megállítsák a faj gyors ütemű hanyatlását.


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!