Egy iskolabusz méretű dinoszaurusz maradványára bukkantak Egyiptomban

Egy mintegy 80 millió éve élt, iskolabusz nagyságú dinoszauruszÚj dinoszauruszfajt azonosítottak Kínában, mely igencsak meglepte a kutatókat. fosszíliájára bukkantak paleontológusok a SzaharaIdén is havazott a Szaharában - hótakaróba burkolóztak a homokdűnék. egyiptomi térségében, a felfedezésTöbb mint kétezer éve történt, hatalmas napkitörés nyomaira bukkantak Grönlandon. az Afrikában élt dinoszauruszokÚjabb őshüllőmaradványokat tártak fel Villányban - egy félméteres állkapocs is előkerült. történelmének egy rejtélyesTutanhamon két nővére közösen uralkodhatott a legendás fáraó trónra lépése előtt. időszakáról ad új ismereteket a szakembereknek.

A földtörténeti kréta korban élt növényevő dinoszaurusz, amely a Mansourasaurus shahinae nevet kapta, mintegy 10 méter hosszú volt és 5,5 tonnát nyomott, a titanosaurusok csoportjába tartozott. Ezek voltak a legnehezebb élőlények, amelyek egykoron a FöldElveszett bolygóról származhat a Földre hullott, gyémántokat rejtő meteorit. ön éltek. Sok titanosaurushoz hasonlóan a Mansourasaurusnak is csontos lemezek borították a bőrét. A Földközi-tenger előtt a térségben létezett óceán partja közelében élhetett.

Forrás:  Andrew McAfee, Carnegie Museum of Natural History

A maradványokat a közép-egyiptomi Dakla-oázisban találták. Ez az egyik legteljesebb titanosaurus-maradványÚjraírhatja Amerika benépesedésének történelmét egy csecsemő maradványa. AfrikaAfrika Királyai - Az uralkodói dinasztiák és törzsek vezetői. térségéből abból a korból – hangsúlyozta Hesam Szalla, az egyiptomi Manszúra Egyetem paleontológusa, a Nature Ecology and Evolution folyóiratban közzétett tanulmány vezető szerzője.

A tudósok megtalálták a koponya egy részét, az alsó állkapcsot, a nyakat, a hátgerincet, a bordákat, a vállat, a mellső végtagot, egy hátsó lábat és a csontos lemezeket. Abban az időben Afrika nagy részét legelők, szavannák és esőerdők borították. Miközben egy afrikai elefántbikához hasonló termetű volt, a Mansourasaurus kisebb volt titanosaurus rokonainál, köztük a dél-amerikai Argentinosaurusnál és a Patagóniában élt Patagotitannál vagy az afrikai Paralititannál, amelyek 30 méter hosszúak is lehettek.

Forrás:  Andrew McAfee, Carnegie Museum of Natural History

A szakemberek megállapították, hogy a Mansourasaurus szorosabb rokonságban állt az európai és ázsiai titanosaurusokkal, mint más afrikai vagy déli féltekei rokonával. “Először találtunk bizonyítékot arra, hogy egyes dinoszauruszok vándorolhattak Észak-Afrika és Dél-Európa között a mezozoikum (középidő) végén, ami ellentmond annak a régi feltevésnek, hogy az afrikai dinoszauruszok környezete elszigetelt volt a többitől abban az időben” – mondta Matt Lamanna, a pittsburghi Carnegie Természettudományi MúzeumEgy elefántmadár óriási tojása került elő egy amerikai múzeum gyűjteményéből. paleontológusa.

Forrás: Hesham Sallam, Mansoura University

Nature Ecology and Evolution, EurekAlert, MTI


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!