Eddig ismeretlen tasman ördögök menthetik meg a fajt a kihalástól

Újból felcsillant a remény az erszényes ördögAz erszényes ördög anyateje legyőzheti a szuperbaktériumokat. (Sarcophilus harrisii) megmentésére, mivel ausztrál kutatók egészséges egyedek egy teljesen elszigetelt populációját fedezték fel Tasmania egy nehezen megközelíthető vidékén.

Forrás: flickr/Prince Roy 

A tasman ördögként is emlegetett ritkaRitkaságnak számító, különleges macskaféle érkezett a Szegedi Vadasparkba. állatokat a DFTDFelcsillant a remény a tasmán ördög megmentésére. (Devils Facial Tumour Desease) nevű arcdaganat, a pofájukat megtámadó rákbetegség tizedeli, amely harapásaik által terjed. A járvány miatt két évtized alatt egyötödére csökkent a kizárólag az AusztráliaA világ egyik legritkább ásványára bukkantak egy ausztráliai meteoritkráterben. melletti Tasmania szigetEladó egy gyönyörű, magántulajdonban lévő sziget Tasmania partjainál. én élő, legnagyobb testű húsevő erszényesÉvtizedek óta először születtek vadon foltos erszényesnyestek. ragadozó populációja.

Forrás: Wikimedia Commons/Wayne McLean (jgritz

Az újabb reményt megmentésükre az adja, hogy kutatók egy nyolcnapos expedíció során 14 fertőzésmentes egyedre bukkantak Tasmania egy földrajzilag teljesen elkülönülő helyén, a Wreck Bay és a Nye Bay térségében, és biztosra veszik, hogy további makkegészséges példányok is élnek ott.

Forrás: ToledoBeszakadt az út egy autós alatt Amerikában. Zoo

Tudósok szerint a gyógyíthatatlan arcdaganat azért terjedhetett el, mert az alacsony egyedszám, a beltenyészet miatt elszegényedett a Sarcophilus erszényesnem egyetlen élő fajának genetikai állománya. A Save the Tasmanian Devil programban résztvevő kutatók most abban reménykednek, hogy az elkülönülten élő egészséges állatok génjeivel felfrissíthetik a fertőzött populáció genetikai örökségét, így a faj ellenállóbbá válhat a rákbetegséggel szemben. A kutatók biológiai mintákat vettek a csapdába csalt állatoktól, és most laboratóriumban vizsgálják, hogy miben különböznek a beteg és az egészséges tasman ördögök örökletes tulajdonságai.

Cikkajánló: Árnyékként követi szeretett gondozóját a ragaszkodó kis tasman ördög


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!