Eddig ismeretlen tasman ördögök menthetik meg a fajt a kihalástól

Újból felcsillant a remény az erszényes ördögAz erszényes ördög anyateje legyőzheti a szuperbaktériumokat. (Sarcophilus harrisii) megmentésére, mivel ausztrál kutatók egészséges egyedek egy teljesen elszigetelt populációját fedezték fel Tasmania egy nehezen megközelíthető vidékén.

Forrás: flickr/Prince Roy 

A tasman ördögként is emlegetett ritkaRitka dinoszaurusz-lábnyomokat találtak a skóciai Skye-szigeten. állatokat a DFTDFelcsillant a remény a tasmán ördög megmentésére. (Devils Facial Tumour Desease) nevű arcdaganat, a pofájukat megtámadó rákbetegség tizedeli, amely harapásaik által terjed. A járványGénszerkesztett csirke létrehozásán dolgoznak brit tudós. miatt két évtized alatt egyötödére csökkent a kizárólag az AusztráliaKét nap alatt odaveszett a pápaszemes repülőkutyák harmada Ausztráliában. melletti Tasmania szigetEladó egy gyönyörű, magántulajdonban lévő sziget Tasmania partjainál. én élő, legnagyobb testű húsevő erszényesÉvtizedek óta először születtek vadon foltos erszényesnyestek. ragadozó populációja.

Forrás: Wikimedia Commons/Wayne McLean (jgritz

Az újabb reményt megmentésükre az adja, hogy kutatók egy nyolcnapos expedíció során 14 fertőzésmentes egyedre bukkantak Tasmania egy földrajzilag teljesen elkülönülő helyén, a Wreck Bay és a Nye Bay térségében, és biztosra veszik, hogy további makkegészséges példányok is élnek ott.

Forrás: ToledoBeszakadt az út egy autós alatt Amerikában. Zoo

Tudósok szerint a gyógyíthatatlan arcdaganat azért terjedhetett el, mert az alacsony egyedszám, a beltenyészet miatt elszegényedett a Sarcophilus erszényesnem egyetlen élő fajának genetikai állománya. A Save the Tasmanian Devil programban résztvevő kutatók most abban reménykednek, hogy az elkülönülten élő egészséges állatok génjeivel felfrissíthetik a fertőzött populáció genetikai örökségét, így a faj ellenállóbbá válhat a rákbetegséggel szemben. A kutatók biológiai mintákat vettek a csapdába csalt állatoktól, és most laboratóriumban vizsgálják, hogy miben különböznek a beteg és az egészséges tasman ördögök örökletes tulajdonságai.

Cikkajánló: Árnyékként követi szeretett gondozóját a ragaszkodó kis tasman ördög


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!