Dohány termesztése és betakarítása Kazahsztánban

Dohány termesztése

A dohányt meleg éghajlaton, termékeny, jól lecsapolt talajon termesztik.  A dohánytermesztés első fázisában a dohánymagokat különlegesen kialakított melegágyba vetik. Ugyanakkor a termesztők gondosan előkészítik a talajt. A melegágyban töltött két hónap11 ezer éve nem volt ilyen meleg. után a magok körülbelül 15-20 centis növényekké fejlődnek, és készen állnak a kiültetésre. A növények ezután további 2-3 hónapig a földben nőnek tovább. A fejlődési folyamat során a növényeket úgy kezelik, hogy a legjobb minőségű és tartalmú dohánnyá érjenek, óvják őket a kártevőktől és betegségektől, a talajt pedig rendszeresen gondozzák.

A folyamat következő lépése a betakarítás, ami levelek leszedésével történik. A betakarításnak akkor kell megtörténnie, amikor a levelek kellőképpen érettek és megfelelő állapotban vannak a következő fázishoz, a szárításhoz. Miután megszárították, a dohányleveleket a termesztők a száron elfoglalt helyük és minőségük alapján osztályozzák. Ezután a leveleket bálákba kötik, és készen állnak a szállításra. A dohánybálákat eladóközpontokba szállítják, ahol a dohánybeszerzők értékelik és felvásárolják őket.

2000-ben mintegy 4,2 millió hektár dohányföld volt világszerte művelés alatt, több mint 7 millió tonna dohányt termelve.

Dohány termesztése

Dohány termesztése

Dohány termesztése

Dohány termesztése

Dohány termesztése

Dohány termesztése

Dohány termesztése

Dohány termesztése

Dohány termesztése

Dohány termesztése

Dohány termesztése

Dohány termesztése

Dohány termesztése

Dohány termesztése

Dohány termesztése

Dohány termesztése

Dohány termesztése

Dohány termesztése

Dohány termesztése

Dohány termesztése

Dohány termesztése

Dohány termesztése


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!