Csillagzápor borítja be az eget csütörtök éjszakától

A PerseidákLátványos csillaghullásban lehet részünk . „hulló csillagai” lepik el az eget a csütörtökről péntekre virradó éjjel, és ha a felhőNarancssárga gombafelhők jelentek meg az égen [Videó]. takaró nem áll az emberi szemAz emberi szem közvetlen közelről. útjába, ritkán látható látványosságot kínál az égi meteorzápor. „Egyes években szerencsésebbek vagyunk, mint máskor, ám vannak olyan kivételes esztendők is, mint az idei” – magyarázta Mark Bailey, az észak-írországi Armagh megyében működő csillagvizsgáló kutatója. A csillagAz eddig ismert legnagyobb tömegű, legsűrűbb szuperföldet azonosították. ász szerint pénteken hajnali 1.30 óra körül 200-300 hullócsillagIsmét érkeznek a Geminidák, látványos decemberi csillaghullást hozva. suhan át az égbolton egy-két órán keresztül – szemben az elmúlt évek 100-120 meteorjával.

hullocsillagokForrás: NASATöbb száz Földhöz hasonlatos bolygójelöltet találtak. /JPL

A FöldRátaláltak a Föld eddig ismeretlen kísérőjére. északi féltekéjéről lehet jobban látni a páratlan látványosságot, amelyet a Perseidák (Szent Lőrinc könnyei) nevű meteorrajIsmét érkeznek a Geminidák, látványos decemberi csillaghullást hozva. idéz elő minden évben, amikor bolygóÓceánok boríthatják a legközelebbi Földhöz hasonló bolygót. nk pályáját keresztezi. A jelenség nagyjából két hétig tart, ennyi idejébe kerül a Földnek, hogy a porfelhőn áthaladjon. Amikor a 109P/Swift-Tuttle üstökösből származó meteorraj belép a Föld légkörA nap képe - kondenzszivárvány. ébe, az üstökös apró porszemcséi összeütköznek a légkör molekuláival, az ütközés hatalmas ereje felhevíti a porszemcséket, és azok elégnek, ezt érzékeljük lentről hulló csillagként.

perszeidákForrás: ESO/S. Guisard

VIDEÓ:

Az üstökös pályája évről évre változik valamennyit, így a több mint egymillió kilométer hosszú meteorfelhő porából sem ugyanannyi esik minden évben a Föld útjába. A felhőn belül az üstökös porának egyes csíkjai sűrűbbek, ezek akkor jönnek létre, amikor a kométa közelebb kerül a Naphoz. Idén a Föld egyszerre három ilyen csíkon halad át, ezek 1862-ben, 1737-ben és 1479-ben alakultak ki. Aki péntek hajnalban figyeli az eget, annak olyan kivételes látványban lehet része, amilyet legközelebb 2028-ban tapasztalhat – mondta Mark Bailey.

VIDEÓ:


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!