Csaknem 70 százalékkal csökkent a vadállatállomány Kenyában

Csaknem hetven százalékkal csökkent a vadállatMegmérték a kígyászkeselyű rúgásának erejét. állomány Kenyában az elmúlt három évtizedben – derült ki egy kutatásból. “A népesség és a haszonállatokCsimpánzok is képesek csapatmunkára. számának növekedése, a kevesebb eső és a hőmérséklet emelkedése okolható a változásért” – mondta Joseph Ogutu, a németországi Hohenheimi Egyetem kutatója. Az 1977 és 2016 között Kenyában végzett kutatások alapján jutottak erre az eredményre. KenyaDiani Beach - Kenya csodálatos tengerpartja. vadvilágMindennap órákat autózik egy kenyai férfi, hogy ivóvizet vigyen a szomjas vadállatoknak. ának jövője komoly veszélyben van gyors, széleskörű és távolba mutató változások nélkül Ogutu szerint.

elefantFotó: Wikipedia/Paul Mannix

“Az eredmények azt mutatják, hogy 1977 és 2016 között 68,1 százalékkal csökkent a vadvilág, tehát évente 1,7 százalékkal” – fogalmazott Ogutu. Legnagyobb mértékben a zsiráfok, a kis kuduk, a dél-afrikai antilopok, az impalák, a vízi antilopok, a gnúk, a zsiráfnyakú gazellák, a Grant-gazellák, a varacskos disznók, a Thompson-gazellák, a tehénantilopok, a nyársas antilopok, a lantszarvú antilopok közé tartozó jimelák és a Grévy-zebrák száma csökkent.

allatok-18Fotó: Lip Kee/flickr.com

A populációk csökkenésének súlyát jelzi az is, hogy 2013-ra hét nagy emlőst nyilvánítottak súlyosan veszélyeztetettKatasztrófába torkollott a súlyosan veszélyeztetett orrszarvúk áttelepítése. fajnak, köztük a fehércombú bóbitásantilopot, a vadászantilopot, vagyis hirolát és a fakó lóantilopot. A kutatók szerint a helyzet javítása érdekében a vadállatokLenyűgöző képek a kenyai vadvilág változatos élővilágáról. számára fontos legelőkön le kell állítani az emberi tevékenységet: szükség van egy földhasználati tervre, amely megvédi a vadállatok életterét a népesség és haszonállat-populáció gyors térnyerésének hatásaitól. A Hohenheimi Egyetem, a Nemzetközi Haszonállat-kutató Intézet és az illetékes kenyai minisztérium által készített tanulmányA tengerek óriásait veszélyeztetik a műanyag mikroszemcsék. rávilágított: a vadállatállomány csökkenése veszélyezteti az ország egyik fő bevételi forrását, a kenyai turizmusFele annyi turista sem utazik Egyiptomba, mint tavaly. jövőjét is.

zsirafok-7Fotó: Wikipedia/Miroslav Duchacek


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!