Büntetést fognak kiszabni azokra, akik strandpapucsban járnak Cinque Terre ösvényein

Büntetni fogják ezentúl azokat a turistákat, akik az olaszországi sziklás liguriai partvidék Cinque Terre Nemzeti Parkjának veszélyesVeszélyes, invazív gyomnövényt irtottak a Kiskunsági Nemzeti Park munkatársai. ösvényein strandpapucsban járkálnak – írták helyi lapok a Nemzeti ParkA Karijini Nemzeti Park varázslatos világa. bejelentését idézve. Aki nem a megfelelő cipőben lép az öt települést magába foglaló Cinque Terre területére, 50-2500 eurós (16 000-790 000 forint) büntetéssel számolhat.

Forrás: Luca Casartelli/flickr

Az intézkedésre azért volt szükség, hogy elkerüljék az útviszonyoknak nem megfelelő lábbelik miatti baleseteket. Gyakori, hogy a megsérült turistákat költséges mentőakcióval, helikopterrel kell a nemzeti parkGreat Smoky Mountains Nemzeti Park. területéről kimenteni – közölte a hétvégén Patrizio Scarpellini, a természetvédelmi terület igazgatója. Az új szabályt fokozatosan vezetik be: először plakátokon és az interneten is felhívják a a turisták figyelmét a tilalomra, a büntetések csak később indulhatnak.

Forrás: Thomas Shahan/flickr/Wikimedia Commons

Egyre nő a turistaforgalom a tengerparti sziklákra épült öt festői olasz városkában, melyeket gyalogösvény köt össze, főként a nyaranta a közeli La Speziában kikötő tengerjáró hajók utasai árasztják el a vidéket.

Forrás: Wikimedia Commons/Casey Muller 
Forrás: Wikimedia Commons/EpicV27

A Cinque Terre (jelentése öt föld) a Ligur-tengerA Földközi-tengerben a legmagasabb a világon a műanyagrészecskék koncentrációja. partjának egyik nehezen megközelíthető része La Spezia városVelence rejtett történelme és kevéssé ismert helyei egy csodálatos útifilmen. áA Banff Nemzeti Park természeti csodái. l északnyugatra. Nevét a területén osztozó öt településről kapta: Riomaggiore, ManarolaManarola - elbűvölő olasz kisváros. , Vernazza, Corniglia és Monterosso al Mare. A Cinque Terre meredeken lejt a tenger felé. A Vara folyó völgyétől és a La Spezia-öböltől egy sor magas hegycsúcs választja el. Ezek északnyugat, Genova felé folytatódnak, és ott találkoznak az Appenninek fő vonulatával. A tengerparti területeket a hegyeken át hágók kötik össze a Vara völgyével és a La Spezia-öböllel.

Forrás: Wikimedia Commons/Twice25 & Rinina25 
Forrás: Wikimedia Commons/Bernd Gehrmann 

A vidék az ókor óta lakott, de gazdasága a 13. században indult fejlődésnek, amikor a Genovai Köztársaság része lett, s ekkor létesítették a hatalmas olajfákkal és szőlővel beültetett teraszokat. A Genovával fenntartott szoros kereskedelmi kapcsolatnak köszönhetően lendületet kapott a mezőgazdaság, különösen a borászat, ami megalapozta a vidék hírnevét is. A 20. század végén a modern infrastruktúra kiépítése, a vidék turisztikai fejlesztése hozott újabb fellendülést. Ezt elősegítette, hogy a Cinque Terrét az UNESCOVeszélyt jelentenek a világörökségi helyszínekre az óceánjáró hajók. felvette a világörökségi listájára.


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!