Békésen játszadozó farkaskölyköket örökített meg az Aggteleki kameracsapda

Újabb kameracsapdákat bocsát a nagyragadozók védelme céljából az Aggteleki Nemzeti ParkVadkamera rögzítette egy hiúz és egy róka találkozását az Aggteleki Nemzeti Parkban. rendelkezésére a Természetvédelmi Világalap (WWF). A természetvédelmi szervezet magyarországi igazgatóságának közleménye szerint, a WWF MagyarországHamarosan kiderül, mennyi vadmacska él még a gemenci erdőben. és az Aggteleki Nemzeti ParkTöbb mint száz új fajt találtak a világ egyik legérintetlenebb helyén. Igazgatósága évek óta dolgozik együtt az országban előforduló nagyragadozók élőhelyének védelmén, ezért a szeptemberi szarvasbőgés előtt újabb két kameracsapdát helyeznek ki közösen a parkGyönyörű őszi hangulat a kanadai Algonquin Provincial Parkban. területén.

farkasok-3Egy 2015-ben készült felvétel Zselykéről, az Aggteleki Nemzeti Park területén élő egyik farkasról

Egy korábbi kamera augusztus elején rögzített egy éjszakai és egy nappali felvételt, amelyek első másodperceiben egy fiatal szürkefarkas látható. A felvétel segítségével az állat útvonalát nagyjából egy Önfeledten csúszkált a játékos kedvű vidra a vastag hótakróban. napig követve rábukkantak annak családjára. Veress Balázs, a nemzeti park igazgatója szerint a most még békésen játszadozó kölykök szeptember végén útra kelnek, hogy megismerkedjenek a falka vadászterületével, amely több száz négyzetkilométer nagyságú. Így a közelgő szarvasbőgés és a téli hajtóvadászatok miatt fokozott veszélybe kerülhetnek.

farkasok

Mindezek mellett a kameracsapdák kulcsfontosságú kutatási anyagokat is szolgáltatnak a veszélyeztetett fajok és élőhelyeik megfigyelése szempontjából, továbbá gyakran az illegális emberi tevékenység visszaszorításának eszközei is lehetnek.

Annak ellenére, hogy a farkasKevesebb mint kétszáz farkas él vadon Finnországban. 1993 óta védettTöbb ezer tő védett réti őszirózsát találtak a Kiskunságban. állat Magyarországon és annak elejtője több éves börtönbüntetéssel sújtható, a mai napig érkeznek az állatvédőkhöz hírek farkasokKilövési engedélyt adhatnak Olaszországban az eurómilliókért megmentett farkasokra. kilövéséről. Az országban alig néhány egyed él, és amíg nem lesznek nagy, összefüggő és háborítatlan erdőTöbb százezer őshonos fát ültet tavaszig a Kiskunsági Nemzeti Park. területek, a Kárpátok ragadozói nem tudnak Magyarországon letelepedni. Jelenlétük ugyanakkor elengedhetetlen az egészséges erdei ökoszisztéma fenntartása szempontjából, hiszen szabályozzák a nagytestű növényevők; a szarvasok, az őzek és a vaddisznók létszámát, és javítják az állományok genetikai tulajdonságait azzal, hogy elejtik a gyenge és beteg egyedeket. A farkasok tevékenysége nyomán megváltozik a növényevők területhasználata, ami sokat segíthet az erdők megújuló képességének fenntartásában is.

farkasok-2

A farkas étlapján a szarvasoktól, vadmalacoktól kezdve a csigákig sok minden megtalálható és bár húsevő, az embereket elkerüli. Jóval hatékonyabb vadász az embernél, így segít az erdei életközösség egészségének fenntartásában, hasznossága miatt több európai országban, és az Egyesült Államokban is a visszatelepítésével próbálkoznak.


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!