Az év természetfotósa verseny idei győztesei

Szédítő magasságban lévő fügéket vadászó orangutánról készített kép nyerte a fődíjat az idei Wildlife Photographer of the Year (Az év természetfotóNational Geographic Photo Contest 2013 legjobb fotói. sa) versenyen. Az amerikai Tim Laman Borneó Indonéziához tartozó részén, a Gunung Palung Nemzeti ParkVirunga Nemzeti Park - Afrika védőbástyája. esőerdejében kapta lencsevégre egy távirányítású fényképezőgéppel a jelenetet, amely az Entwined Lives (Egybefonódott életek) címet kapta – írta a BBC News.

Az év természetfotósa
Fotó: Tim Laman/Wildlife Photographer of the YearMegrázó képpel nyert az idei versenyen az év természetfotósa. 2016

“Nagyon-nagyon sok éve álmodozom erről a képről” – mondta Laman, aki biológus és fotóFantasztikus fényképek a Smithsonian Magazine fotópályázatán. riporter is egyben. Mint felidézte, napokig követte az orangutánt, mire elvezette őt a képen látható fojtófügéhez. “Miután az állat jóllakott és elment, felmásztam a fára, és felaggattam rá három távirányítású fényképezőgépet. Aztán vártam, hogy az orangután másnap visszajöjjön, majd a talajról elsütöttem a gépeket”.

“Ez egy nehezen elkészíthető kép. Gyakran épp ez a győzelem kulcsa Az év természetfotósaMagával ragadó alkotással diadalmaskodott az év természetfotósa verseny idei győztese. versenyen: olyan felvétel kell, amelynek megvalósítása nagyfokú szakértelmet igényel és egyszersmind mondanivalója is van; Tim képe pedig mindkét feltételnek eleget tesz” – húzta alá Lewis Blackwell, a zsűri elnöke. Az amerikai versenyző egy orangutántémájú fotósorozatot is benyújtott a versenyre. A hat képből álló széria, amely azt mutatja be, hogy az emberszabású majmok mekkora veszélyben élnek az élőhelyük fokozatos zsugorodása miatt, ugyancsak díjat nyert.

Az év természetfotósa
Fotó: Tim Laman/Wildlife Photographer of the Year 2016

Az év természetfotósa
Fotó: Tim Laman/Wildlife Photographer of the Year 2016

Az év természetfotósa
Fotó: Tim Laman/Wildlife Photographer of the Year 2016

Az ifjú természetfotós kategóriában a mindössze 16 éves Gideon Knight diadalmaskodott. A brit fiú a londoni Valentines parkban lőtte a The Moon and the Crow (A HoldAzonos eredetű lehet a Hold és a Föld vízkészlete. és a varjú) című győztes képet, amelyen egy faEgy több mint 300 éves molyhos tölgy lett az év fája. ágon ülő madárMagyar fotós képe nyert a nemzetközi versenyen. sziluettje látszik az éjszakában.

Az év természetfotósa
Fotó: Gideon Knight/Wildlife Photographer of the Year 2016

A versenyen, amelyre 95 országból csaknem 50 ezer képpel neveztek, 16 – 13 felnőtt és 3 ifjúsági – kategóriában hirdettek győztest. A döntősök közé idén öt kategóriában sikerült bejutnia magyar fotósnak: Máté Bencének, aki két éve kategóriagyőztes volt a versenyen, és Potyó Imrének két-két kategóriában, Selmeczi Dánielnek pedig egy kategóriában.

Az év természetfotósa
Fotó: Máté BenceMáté Bence természetfotós nyerte a BBC világversenyének egyik kategóriáját. /Wildlife Photographer of the Year 2016

Az év természetfotósa
Fotó: Potyó Imre/Wildlife Photographer of the Year 2016

A pályázatot 1965-ben hirdette meg először a BBC Wildlife Magazine. Annak idején csak állatos fényképekkel lehetett nevezni, mostanra azonban számos kategóriával bővült a verseny7000 megapixeles felbontású panorámakép készült a balatoni Kékszalagról. , amely immár a londoni Természettudományi Múzeum szervezésében zajlik. A győztes és a döntős képekből – összesen 100 fotóból – a múzeumban nyílik kiállításMáté Bence természetfotóiból nyílt szabadtéri kiállítás Budapesten. , amely aztán turnéra indul.

A különböző kategóriákban az alábbi fotók kerültek ki győztesként:

Város kategória:

Az év természetfotósa
Fotó: Nayan Khanolkar/Wildlife Photographer of the Year 2016

Benyomások kategória:

Az év természetfotósa
Fotó: Luis Javier Sandoval/Wildlife Photographer of the Year 2016

Víz alatti világ kategória:

Az év természetfotósa
Fotó: Tony Wu/Wildlife Photographer of the Year 2016

Fekete-fehér kategória:

Az év természetfotósa
Fotó: Mats Andersson/Wildlife Photographer of the Year 2016

Vadvilági fotóriporter:

Az év természetfotósa
Fotó: Paul Hilton/Wildlife Photographer of the Year 2016

Részletek kategória:

fotoversenyFotó: Rudi Sebastian/Wildlife Photographer of the Year 2016

Natural History Museum-Wildlife Photographer of the Year, MTI


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!