Az erszényes ördög anyateje legyőzheti a szuperbaktériumokat

Az erszényes ördögÁrnyékként követi szeretett gondozóját a ragaszkodó kis tasman ördög. (tasman ördög) anyateje segíthet az antibiotikumoknak ellenálló, halHamarosan annyi műanyag szemét lesz a Földközi-tengerben, mint hal. álos szuperbaktériumokMilliók halálát okozhatják a szuperbaktériumok a következő évtizedekben. elleni harcban ausztrál kutatók szerint. A Sydneyi EgyetemPuskázás elleni módszerek a thaiföldi egyetemeken. kutatói felfedezték, hogy az tasman ördög anyatejében lévő peptidek megölik a rezisztens baktériumokat, köztük a meticillinnek ellenálló Straphylococcus aureus (MRSAAz emberi orrban fedezték fel az új antibiotikum, amely legyőzheti legismertebb szuperbaktériumot. ) baktériumot és az enterococcus baktériumot. A kutatók azért vizsgálták az erszényesÁtköltöztetéssel óvnák meg a kihalástól a hegyi erszényespeléket Ausztráliában. ördögöt, mert az utódoknak születésAz aprócska kéz, ami meghódította a világot és abortuszellenes jelképpé vált. ükkor alulfejlett immunrendszerük van, ám anyjuk baktériumokkal teli erszényében mégis felnőnek.

tasman-ordog-3Fotó: Wikipedia/Prince Roy

“Úgy véljük, ez vezetett az erszényeseknél ezen peptidek elterjedéséhez. Az erszényeseknek több peptidjük van, mint az emlősöknek. A tasman ördögnél hatot találtunk, miközben az embereknél csak egy ilyen típusú peptid van” – idézte Emma Peelt, a Nature című folyóiratban megjelent kutatásRákos sejtekkel harcoló fehérjéket fedeztek fel izraeli tudósok. egyik résztvevőjét a Medicalxpress tudományos-ismeretterjesztő hírportál. Más erszényeseket vizsgálva kiderült, hogy a Derby-kengurunak (más néven törpekenguru) nyolc, az oposszumoknak 12 ilyen peptidje van – tette hozzá a kutató.

tasman-ordog-4Fotó: Wikipedia/JJ Harrison

Az ausztrál szakemberek az erszényes ördög genetikai kódját tanulmányozva találtak rá a katelicidin nevű peptidre, majd laboratóriumban előállították a baktériumÚj, rendkívül ellenálló szuperbaktériumot találtak. ölő peptidet, amely kísérleteikben elpusztította a rezisztens és más baktériumokat. “Napjaink egyik legbonyolultabb feladata új antibiotikumok felfedezése a gyógyszerrezisztens baktériumtörzsek ellen. A legtöbb korábbi antibiotikumSzegedi kutatók új módszert fejlesztenek ki az egyre komolyabb veszélyt jelentő antibiotikum-rezisztencia ellen. növényi és penészgomba-eredetű, és más fejlesztések is már mintegy 100 évesek, ezért itt az idő, hogy másfelé is körülnézzünk” – hangsúlyozta Carolyn Hogg, az ausztrál egyetem kutatási igazgatója.

tasman-ordogFotó: Wikipedia/Wayne McLean

Margaret Chan, az EgészségNapi egy maréknyi dióféleség elfogyasztása csökkentheti több halálos betegség kialakulásának kockázatát. ügyi Világszervezet (WHO) főigazgatója a múlt hónapban arra figyelmeztetett, hogy a szuperbaktériumok hatását egyes tudósok “lassan mozgó cunamiként” írták le, és a helyzet e területen “rossz, és egyre rosszabbá válik”.

tasman-ordog-kolyok

MTI


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!