Így telik egy jegesmedve család napja

A vemhesVemhes állatok a röntgen alatt. jegesmedveImádnivaló jegesmedvebocs az internetezők új kedvence. a sarki télAnnyira hideg van Kanadában, hogy az állatkerti királypingvineket sem engedik ki. legzordabb szakaszában hóba és jégbe vájt barlangjába húzódik vissza, itt hozza világra bocsait, átlagosan 240 napi vemhesség után. Előtte hatalmasTúlméretezett kutyák. mennyiségű táplálékot fogyaszt el, súlya akár 200 kilogrammal is megnövekedhet.

Az ellés november és február között történik, általában kettő, néha csak egy bocsA Hertha nevet kapta a berlini állatkert jegesmedvebocsa. születik. Testtömegük születésükkor nagyjából 1 kilogramm, meztelenek, süketek és vakok. A bocsok életük első hónapjaiban csak felszín alatti lakásukat ismerik, az anyamedveLelőttek egy szelíd anyamedvét Szlovákiában. csak az ellés után négy hónappal vezeti ki a bocsokat a szabad ég alá. A kis jegesmedvékJegesmedvék érkeztek a Fővárosi Állatkertbe. ezután még elég sokáig, mintegy két esztendős korukig maradnak anyjukkal, s csak ezután kezdik meg önálló életüket.

polar-bear

Andrew Manske csodálatos felvételt sikerült készítenie egy jegesmedve családról a kanadai Manitoba tartományban, a Hudson-öbölnél, ahol a kölykök és anyjuk önfeledt játékkal mulattak az időt.

Az utóbbi időkben a világ jegesmedve-populációja jelentősen lecsökkent. A jelenlegi mintegy 25 ezres egyedszám az évszázad közepére a becslések szerint kétharmadára csökkenhet. A legnagyobb fenyegetést a tengeri jégSoha nem olvadt még ilyen gyorsan az északi-sarki permafroszt. gyors eltűnése jelenti, ugyanis a jégtáblák segítségével vadásznak a fókákra, melyek a nyílt vízen lehagynák őket. A kutatók szerint a globális felmelegedésIdén is folytatódnak a szélsőséges időjárási jelenségek. , amely az Északi-sarkvidék hőmérsékletét az átlagosnál kétszer gyorsabban emelte, teljesen jégmentes nyarakat is okozhat az Északi-Jeges-tengerben néhány évtizeden belül.

Forrás: Wikimedia Commons/Arturo de Frias Marques

A jegesmedve szinte egész életében vándorúton van táplálék után kutatva. Ez a hatalmas, lomhának tűnő állat nagy ügyességgel halászik, ha pedig vadászik, kitartóan üldözi zsákmányát. Igen jól alkalmazkodott az északi sarkvidék hidegAnnyira hideg van Kanadában, hogy az állatkerti királypingvineket sem engedik ki. éhez. A hőszigetelésben vastag bundája, és bőr alatti zsírrétege segíti, ami nem csak mechanikai védelmet, de tartalék tápanyagforrást is jelent számára a zsákmányban szűkös időszakban.

Cikkajánló: Így ejti el a gyanútlan fókát az éhes jegesmedve


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!