A víz világnapja – a gyerekeket veszélyezteti legjobban a vízhiány

Huszonöt éve hívják fel a figyelmet a környezetvédők március 22-én, a vízMég húsz Nílus kell, hogy ne legyen „vízszűkében” az emberiség kétharmada . világnapján az édesvízkészletek rohamos csökkenésére, a mindenki számára elérhető tiszta és egészséges ivóvízMég húsz Nílus kell, hogy ne legyen „vízszűkében” az emberiség kétharmada . fontosságára, amelynek hiánya a gyerekekAhol a gyerekek alszanak - James Mollison meghökkentő fotói. számára kiemelten nagy veszélyt jelent.

Ma több mint 2,1 milliárd ember nem fér hozzá azonnal fogyasztható vízhez, közülük is a gyerekek vannak a legkiszolgáltatottabb helyzetben. Egyes előrejelzések szerint 2040-re csaknem 600 millió gyerek16 kutyakölyök egy fedél alatt. élhet olyan környezetben, ahol csak rendkívüli nehézségek árán tud majd vízhez jutni – írja közleményében az ENSZ Gyermekalapjának (UNICEF) magyarországi szervezete.

ForrásTerme di Saturnia – páratlan termálforrás Toszkánában. flickr/DFID 

Egy tavalyi UNICEFA következő években 69 millió gyermek halhat meg olyan okokból, amelyek elkerülhetőek lennének. -jelentés alapján 36 országnak kell jelenleg szembenéznie vízkrízissel, ezekben az országokban a víz iránti kereslet meghaladja a rendelkezésre álló megújuló erőforrásokat. A klímaváltozásA fajok felét élőhely-változtatásra kényszeríti a klímaváltozás. hatással van a vízminőségre és a vízellátásra, csakúgy, mint a lakosság növekedése, az iparosodás következtében megnövekedett vízfogyasztás és az urbanizáció.

Forrás: Wikimedia Commons/Georgiy Shalamov 

Naponta nagyjából 4-5 liter víz az a mennyiség, ami egy kisgyermek túléléséhez feltétlenül szükséges, az evéshez, iváshoz és az alapvető higiéniai feltételek biztosításához. Míg egy átlagos magyarországi lakos 130 liter vizet használ el naponta, és egy csöpögő csap miatt már egy nap alatt is elfolyhat akár 40-120 liter víz is, addig AfrikaKatasztrófa fenyegeti Zimbabwét a rendkívüli szárazság miatt. vagy Dél-AmerikaCsaládjával együtt tért vissza a szarvas a boltba, ahol finom falatokkal kínálták. egyes részein akár több órát is gyalogolni kell a legközelebbi vízgyűjtő helyig.

Forrás: flickr/DFID

A gyerekek különösen kiszolgáltatott helyzetben vannak, és alapvető emberi jogaik mellett számos más, kifejezetten a gyerekkorhoz kapcsolódó joguk is sérül, ha nem jutnak hozzá tiszta és egészséges ivóvízhez, pedig 2010-ben mint az emberi élet elengedhetetlen feltétele az alapvető emberi jogok közé került a biztonságos, tiszta ivóvízhez és a megfelelő tisztálkodási és higiéniai lehetőségekhez való hozzáférés. Az UNICEF saját eszközeivel minden évben igyekszik ezen a problémán is segíteni, 2017-ben például csaknem 30 millió, humanitárius veszélyhelyzetben élő embernek biztosított tiszta vizet a főzéshez, iváshoz és tisztálkodáshoz.


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!