A teljes ökoszisztéma összeomlott a Nagy-korallzátony egyes részein

A teljes ökoszisztéma összeomlásáról, a halakTöbb ezer atlanti lazac jutott ki az óceánba egy megrongálódott akvafarmról. sokkoló hiányáról és a nyári korallfehéredést túlélt korallzátonyok téli fehéredésKorallátültetéssel próbálják megmenteni a súlyosan károsodott Nagy-korallzátonyt. éről számolt be az ausztráliai korallmegfigyelő program egyik tudósa, aki nem rég tért vissza a Nagy-korallzátonyTöbb ezer metró szerelvény végállomása lesz az Atlanti-óceán. nak a természeti csapás által leginkább sújtott északi térségéből.

“A legsokkolóbb a halak hiánya volt. A korallfehéredésKorallátültetéssel próbálják megmenteni a súlyosan károsodott Nagy-korallzátonyt. előtti időEgy másodperccel hosszabb lesz a holnapi nap. khöz képest most a halaknak kevesebb mint 50 százalékát láttam. Egyes fajokat egyáltalán nem láttam a térségben” – idézte Justin Marshallt, a Queenslandi Egyetem tudósát, a korallmegfigyelő program vezetőjét a The Guardian.

barrier-reefFotó: Wikipedia/NASA

Marshall egy hetet töltött júliusban a Lizard-szigetIzland - a vulkánok és gejzírek országa. környékén lévő korallzátonyok tanulmányozásával. A kutató hangsúlyozta, a halak hiánya azt jelzi, hogy a teljes ökoszisztéma összeomlott. A korallfehéredést túlélt elegendő korallDollármilliárdokat ér a Nagy-korallzátony. nélkül a halaknak nincs menedékük és táplálékuk, és vagy kihaltak, vagy máshová vonultak a térségből. A halak nélkül pedig a koralloknak nehezebb lesz felépülni a fehéredésből – tette hozzá. A szakembert meglepte az is, hogy a nyári fehéredést túlélt korallokElképesztő time-lapse videó korallok mozgásáról. egy része télen is továbbfehéredik annak ellenére, hogy a tél hűvösebb tengeri áramlatokat hozott a Nagy-Korallzátonyhoz.

barrier-reef-3Korallzátony a Lizard-szigetnél (Forrás: Justin Marshall/University of QueenslandLelőttek egy több mint 5 méter hosszú krokodilt Queenslandben. )

“A Lizard-szigetnél különösen látványos fehéredés a szarukorallok esetében, de a Kőzetmintákat hoznak vissza a Marsról. koralloknál is találtunk még kifehéredetteket” – hangoztatta. Marshall becslései szerint az agancskorallok több mint 90 százaléka elpusztult a Lizard-szigetnél. A több ezeréves kispolipú kőkorallok sokasága szintén elhalt a fehéredés miatt.

barrier-reef-2Forrás: Justin Marshall/University of Queensland

A korallfehéredés a beteg korallzátonyok jellegzetes vonása. Amikor a tengervíz túlságosan felmelegszik, a korallokban élő, azok színét adó algák kilökődnek és csak a fehéres színű mészváz marad utánuk. Ha a folyamat hosszan tart, a korallok elpusztulnak, ami súlyos csapást jelent az élőhelyként és táplálékként a korallokra támaszkodó halakra és rajtuk keresztül az emberekre is.

korallfeheredesFotó: Wikipedia/Acropora

A korallfehéredést a tengervíz hőmérsékletének emelkedése okozza, aminek hátterében a klímaváltozásÉrdekes felfedezésre jutottak a kutatók a leggyorsabb gleccser tanulmányozása során. és a Csendes-óceán trópusi vízfelszínének felmelegedését okozó El NinoTöbb ezer tengeri állat teteme borítja a floridai partokat. légköri jelenség áll. A Lizard-szigetet különösen nagy mértékékben sújtotta a korallfehéredés, amely a Nagy-korallzátonyRobotjárőrt fejlesztettek ki az óriási korallevő tengericsillagok levadászására. teljes térségét érintette, és megölte a korallok egynegyedét. A Nagy-korallzátony északi térségében, ahol a Lizard-sziget is elterül, a korallok többsége kipusztult.

7

MTI


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!