A Nazca-vonalak rejtélye

PeruKülönleges szobrokra bukkantak Dél-Amerika legnagyobb prekolumbián romvárosában. , Pampas de Jumana nevű fennsíkján fedezték fel a  gigantikus mértani alakzatokat, monumentális állatfigurákat. A NazcaTöbb mint ötven, korábban ismeretlen geoglifát fedeztek fel a Nazca-sivatagban. -vonalakTöbb mint ötven, korábban ismeretlen geoglifát fedeztek fel a Nazca-sivatagban. 1994 óta a Világörökség részét képzik. A Nazca sivatagVirágba borult a Föld egyik legszárazabb sivataga. ban található rajzokMegrongálta a híres Nazca-vonalakat egy eltévedt kamion. legfőbb jellegzetessége, hogy az alakzatok csak a levegőből kivehetőek. Számos elmélet próbálja megmagyarázni, mit is ábrázolnak, és miért rajzolták őket. Valódi rendeltetésük máig megfejtetlen. Az állatfigurák közös jellemzője, hogy egyetlen, önmagát sehol nem metsző vonalból állnak. Mintegy 2000 évvel ezelőtt hozták létre a különlegesAz eddig ismert legnagyobb tömegű, legsűrűbb szuperföldet azonosították. ábrákat. A sivatagi vörös kőzetbe száznál több alakzatot véstek be, köztük közismert állatok és növények kontúrjait, geometriai mintákat és egyenes vonalak meglepő sorozatát. Mivel a Nazca-vidéken kevés eső esik, a rajzok többsége ugyanolyan jó állapotban van, mint mikor készült. A rejtélyesRejtélyes rovátkákat fedeztek fel egy 30 ezer éves mamutcsonton. vonalakat már a 16-17.századi spanyol felfedezők is említették, de az 1920-as évekig jórészt ismeretlen maradt, míg Julio Tello perui régész le nem írta a formákat. Az alakzatokat 1941-ig nem vették vizsgálat alá.

Nazca-vonalak rejtélye

A rajzok mind ugyanolyan módon készültek: a sivatag talajáról felszedték a vörös-fekete kavicsréteget, hogy az alatta lévő halványsárga kőzet látszódjon. Ezt kézzel végezték, a felszedett kavicsokat pedig a vonal mellett felhalmozták. Minden egyes alakzat egyetlen megszakítatlan vonalból áll. Két nagy kategóriába tartoznak: vonalak és alakzatok. Az alakzatok növények leveleit és ágait, állat és madárfigurákat ábrázolnak, olykor ezen két forma elvont kombinációit. A különböző kombinációk között található például bagolyfejű emberalak, és kígyócsőrű madár is. Emellett a Nazca-vonalakA Nazca-vonalaknál is régebbi ábrákat fedeztek fel. egy kolibrit, egy kardszárnyú delfint, egy pókot és egy majmot is kirajzolnak.

Nazca-vonalak rejtélye

Nazca-vonalak rejtélye

A vonalak tényleg nagyon egyenesek. Maria Reiche német csillagIlyen, amikor egy fekete lyuk elnyel egy csillagot. ász és régész így nyilatkozott: “A tervezők csakis a magasból tudták megállapítani művük tökéletességét, előre kellett tervezniük és rajzolniuk kisebb méreteken.” Ez az egyenesség azonban nagyon egyszerű eszközökkel is elérhető, három kitűzőrúddal is megoldható volt. A vonalak nagyon egyszerű módon készültek, újabb kísérletekben 10–20 ember egy nyolcórás munkanapon több száz métert képes létrehozni. A vonalak létrehozását a környékbeli talaj különleges felépítése teszi lehetővé. Valószínűleg a nazca indiánokMegrongálta a híres Nazca-vonalakat egy eltévedt kamion. készítették őket, akik az InkaPerui kutatók igazolták az inkák eredetével kapcsolatos legendákat. birodalom felemelkedése előtti Peru egyes területeit lakták. Földművelő nép voltak, írásos emlékeket nem hagytak maguk után. Halottaikat színes cserépedényekkel és más tárgyakkal vették körül; számos temetkezési helyüket azonban, melyek közül egyesekben akár 5000 sír is volt, már rég kirabolták.

Nazca-vonalak rejtélye

Nazca-vonalak rejtélye

A legáltalánosabban elfogadott elmélet Paul Kosoktól származik, aki szerint „a világ legnagyobb csillagászati könyve” rajzolódik ki a vonalakból. Ezt a nézetet osztja Maria Reiche is, aki szerint a vonalak a csillagok és csillagképek helyzetét jelzik az év különböző időszakaiban, amiket a vetés, és az aratás idejének meghatározására használták. Egy újabb elmélet szerint ezek az önmagukba visszatérő vonalak valójában zarándokutakat jelképeztek. A nazca-indiánok szertartásaik alkalmával végigjárták az ábrát. Erre bizonyíték, hogy a vonalak kezdő és végpontjainál tűzrakások nyomait találták meg. Az összeesküvés elméletek gyártói szerint a Nazca-vonalak azoknak a földönkívülieknek készültek, akik az ábrákon megjelölt csillagképekben laktak.

Nazca-vonalak rejtélye

Nazca-vonalak rejtélye

Egy elmélet szerint a figurák, és vonalak készítői a magasból ellenőrizhették rajzRandy Atwood elképesztően élethű grafitrajzai. aikat, mert már képesek voltak a repülésre. Erről tanúskodnak a Nazca-kerámiákon látható léghajóra emlékeztető rajzok. Emellett találtak olyan gödröket, melyekben többszöri tűzgyújtás nyomait találták, és ezek lehet, hogy nem a vallási szertartás részét képezték, hanem hőlégballonok felszállóhelyei is lehettek. További bizonyíték, hogy a Nazca sírokból pl. olyan szövet került elő, amelynek szövése finomabb a mai ejtőernyők alapanyagáénál, és erősebb, mint amiből a hőlégballonokat készítik. Bill Spohrer csupa olyan anyagból, melyet a Nazcakultúra tagjai ismerhettek készített egy léghajót, amellyel két amerikai léghajósnak  sikerült megtenniük 3 km távolságot 350 méter magasságban, ám sokan ennek ellenére is kétségesnek tartják, hogy valóban képesek voltak-e a repülésre.

Nazca-vonalak rejtélye

Forrás:wikipedia.hu


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!