A nap képe – Budapest ködben

Cimkék: , , , ,

Egy magyar fotós felvételét a nap11 ezer éve nem volt ilyen meleg. földtudományi képének választották a NASAÍgy nézhetett ki a kék Mars. -nál. A ködbe borult BudapestA Google új budapesti irodája, amelyet a város híres fürdői ihlettek. látható azon a felvételen, amelyet 2013. június 1-jén a NASA Earth Science Picture of the Day weboldalán a nap képének választottak. A képet Mayer Miklós 2011. január 17-én készítette a Hármashatár-hegyről. A közvetlenül napkelte után készült képen csak a 203 méter magas óbudai Főtáv kémény teteje látszik ki a ködből. Mayer Miklós  tiszta időEgy másodperccel hosszabb lesz a holnapi nap. ben készült csodálatos felvétele ugyanerről a helyről itt tekinthető meg.

Budapest

Fotó: Mayer Miklós

A kép az úgynevezett sugárzási ködKöd öntötte el a Grand Canyont - 10 évente látható természeti jelenség. ök klasszikus példája: a fokozatosan lehűlő felszín fölötti nedves levegőNyolcmillió doboz levegőt adott el egy kínai férfi. réteg is lehűl, így egyre kevesebb nedvességet képes magában tartani. Amikor eléri az úgynevezett harmatpontot, kicsapódik belőle a vízgőz, és felszíni felhő, azaz köd képződik. Ez a folyamat általában tiszta téli éjszakákon fordul elő, és általában csak néhány méteres, néhány tízméteres ködréteget hoz létre. Időnként azonban – mint ebben az esetben is – jóval vastagabb ködpárna is létrejöhet. A köd felett egy tiszta, átlátszó és melegebb levegőréteg van, és a kép tetején, a horizonton még a 80 kilométerre lévő Mátra is látszik.


Ha érdekesnek találod a cikket, oszd meg ismerőseiddel is!Ha tetszett, iratkozz fel hílevelünkre, hogy ne maradj le a friss cikkekről sem!

Mit gondolsz erről a cikkről?
  • Nem tetszik
  • Érdekes
  • Gyönyörű
  • Elképesztő
  • Tetszik
  • Átlagos

Ajánló

Szólj hozzá a cikkhez!