A legrégebbi összeolvadt galaxist fedezték fel

Felfedezték az eddig ismert legrégebbi összeolvadt galaxist az Atacamai Nagyméretű Milliméteres/Szubmilliméteres HáMesebeli tájakon élnek az izlandi lovak. zat (ALMA) segítségével. Az univerzumKezdődik a nagyüzemi bolygóvadászat. korai időszakából, 13 milliárd évvel ezelőttről származó oxigén, szén és por jeleit regisztrálták a B14-65666 jelű objektumnál. Ez a legkorábbi galaxisTöbb mint egymilliárd csillag az új Tejút-atlaszban. , ahol ennek a három összetevőnek a kombinációját észlelték.

A különböző jelzések összehasonlításával a kutatók megállapították, hogy a vizsgált galaxis valójában két összeolvadt csillagrendszerből áll. Így ez a valaha felfedezett legrégebbi összeolvadt galaxispár – írja a Phys.org tudományos-ismeretterjesztő hírportál.

Forrás: ESO/B. Tafreshi (twanight.org)

Hasimoto Takuja, a JapánHajmeresztő biztonsági gyakorlaton kell részt venniük a japán szuperexpressz karbantartóinak. Társaság a TudományKiderült, hogy mik alkotják a Ceres törpebolygó fénylő foltjait. Haladásáért (JSPS) kutatószervezet és a Vaszeda Egyetem szakértője vezette kutatócsoport a Szextáns csillagképben lévő, 13 milliárd fényévnyi távolságra található, B14-65666 jelű objektumot figyelte meg. Az innen érkező fénynek 13 milliárd évre van szüksége ahhoz, hogy eljusson a Földre, tehát az a kép, amelyet most látnak a tudósok a galaxisról, azt mutatja be, hogyan nézett ki a csillagrendszerTöbb mint egymilliárd csillag az új Tejút-atlaszban. kevesebb mint egy milliárd évvel az ősrobbanás után.

Forrás: National Astronomical Observatory of Japan

Az ALMABekapcsolták a világ legnagyobb rádióteleszkópját. , a chilei Atacama-sivatagban lévő rádiótávcső-rendszer észlelte a B14-65666 galaxisban lévő oxigén, szén és por kibocsátotta rádiójeleket. Ez a legkorábbi galaxis, ahol mindhárom ilyen jel észlelhető.

Az adatelemzésekből kiderült, hogy az oxigén-, szén- és porkibocsátások két “foltra” oszthatók. A Hubble űrteleszkópÚj típusú csillagrendszert fedezett fel a Hubble. korábbi megfigyeléseiből kiderült, hogy a B14-65666-ban két csillaghalmaz van, az ALMA által észlelt jelekből pedig kiderül, hogy a két folt egy rendszert alkot, de különböző sebességűek. Ez azt sugallja, hogy a két folt valójában két galaxis az összeolvadás állapotában. Tehát ez az olvadó galaxisokGyorsabban nőnek a fekete lyukak. legkorábbi ismert példája.

Forrás: ALMA (ESO/NAOJ/NRAO), NASAEgy évtizede elveszett műholdját próbálja életre kelteni a NASA. /ESA540 km/órával csapódott a vörös bolygóba az ExoMars űrexpedíció leszállóegysége. HubbleA legtávolabbi szupernóvát fedezte fel a Hubble. Space Telescope, Hashimoto et al.

A tudósok becslése szerint a galaxis teljes csillagtömege a TejútrendszerFelfedezték az Univerzum legnagyobb képződményét. tömegének kevesebb, mint 10 százaléka. Ez azt jelenti, hogy a B14-65666 fejlődése korai fázisában tart. Fiatal kora ellenére azonban 100-szor aktívabban termel csillagokat, mint a TejútrendszerTöbb mint egymilliárd csillag az új Tejút-atlaszban. . Az ennyire aktív csillagformálás szintén a galaxisok összeolvadásának fontos jellemzője, az összeütköző galaxisokban lévő gázok összenyomódása ugyanis természetszerűen csillagformálódáshoz vezet. A galaxisok összeolvadása nagy jelentőségű a fejlődésük szempontjából, ezért a csillagMegfejtették az univerzum legtitokzatosabb csillagának rejtélyét. ászok számára fontos ezek megismerése.

 

Cikkajánló: Negyedmillió galaxis látható a Hubble felvételeiből összeállított lenyűgöző panorámaképen

Phys.org, ALMA, MTI


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!