Negyedmillió galaxis látható a Hubble felvételeiből összeállított lenyűgöző panorámaképen

Negyedmillió galaxis látható azon a lenyűgöző panorámaképen, mely a Hubble űrteleszkóp adatai alapján jött létre. A kutatók egyetlen képpé állították össze a Hubble 265 ezer galaxisról készített 7500 felvételét. A kép 16 év megfigyeléseit tartalmazza. A galaxisok némelyike olyan távoli, hogy fénye több mint 13 milliárd éve van úton a Föld felé. Ezek tehát abból a korból láthatóak, amikor a világűr még csak 0,5 milliárd éves volt. Így a panorámakép alapján végigkövethető a galaxisok keletkezésének története egészen napjainkig.

A kép felnagyítható! (Forrás: NASA, ESA, G. Illingworth and D. Magee (University of California), K. Whitaker (University of Connecticut), R. Bouwens (Leiden University), P. Oesch (University of Geneva) Hubble Legacy Field

Garth Illingworth, a Kaliforniai Egyetem kutatója, a panorámaképet készítő csapat vezetője elmondta, sokkal több távoli galaxist sikerült leképezni, mint az eddigi legnagyobb ilyen adatgyűjteményben.

“Egy kép sem fogja ezt túlszárnyalni, amíg el nem kezdik munkájukat az új űrteleszkópok, többek közt a James Webb” – mondta a szakértő.

Hubble Legacy Field

Are you ready to be amazed? Meet the #HubbleLegacyField, a mosaic of the distant #Universe based on 16 years of NASA/ESA Hubble Space Telescope observations, featuring roughly 265 000 galaxies that stretch back to just 500 million years after the Big Bang 😮. See: http://sci.esa.int/hubble/61330-hubble-assembles-wide-view-of-the-distant-universe/

For higher res, see: https://www.spacetelescope.org/videos/?search=heic1909

Közzétette: ESA – European Space Agency – 2019. május 2., csütörtök

 

A panorámakép a Hubble Legacy Field nevet kapta, utalva három korábbi projektre, melyek során az űrteleszkóp mind távolabbra tekintett a kozmoszban. Minél messzebbre tudnak pillantani a csillagászok a világűrben, annál jobban fel tudják fedezni a kozmikus múltat. A Hubble 1990-es indulása előtt a földi teleszkópok legfeljebb hétmilliárd fényévnyi távolságban tudták kifürkészni a galaxisokat, ami félúton van az ősrobbanás felé – közölte az információs központ.


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!