A kihalási küszöb alá csökkent a Mexikóban telelő pompás királylepkék populációja

A tavalyi adatokhoz képest drasztikusan, 53 százalékkal zsugorodott a MexikóEmberi koponyákból emelt tornyot tártak fel a régészek Mexikóban. ban telelő pompás királylepkék (Danaus plexippus) populációja, ami jóval azon küszöbérték alatt van, amely kutatók szerint a rovarokElképesztő fotók apró rovarokról #1 - A mikrokozmosz világa. vándorlásának összeomlásához vezethet. A szakértők becslései szerint a lepkéknek legkevesebb hat hektárnyi erdőTöbb tízmillió fát fenyeget pusztulással a kaliforniai aszály. területet kell elfoglalniuk ahhoz, hogy a túlélésük biztosítva legyen Észak-Amerikában.

Forrás: U.S. Fish & Wildlife Service

A Természetvédelmi Világalap (WWF) mexikói részlegének legutóbbi lepkeszámlálása szerint azonban a rovarok mindössze 2,83 hektárnyi területen borították be a fákat a 2019-2020-as télen. “A kutatók számítottak némi visszaesésre, de ez a szintű csökkenés egyenesen szívet tépő” – mondta Tierra Curry, az amerikai Biológiai Sokféleség Központ munkatársa a Phys.org tudományos-ismeretterjesztő hírportál cikke szerint.

Forrás: Wikimedia Commons/Kenneth Dwain Harrelson 

Környezetvédők egy csoportja az intézet és a washingtoni székhelyű Élelmiszerbiztonsági Központ vezetésével nyújtott be petíciót 2014-ben az Egyesült Államok Hal- és Vadvédelmi Szolgálatához azt követelve, hogy a pompás királylepkeMegfejtették a pompás királylepke hosszú vándorútjának rejtélyét. kerüljön a veszélyeztetett fajokról szóló törvény oltalma alá. Az ügyben született döntést idén decemberben jelentik be. A mostani populációcsökkenés a tavaszi és őszi vándorlásokat kísérő rossz időjárási viszonyokkal van összefüggésben.

A lepkékLepkeszárnyak "szimatolhatják ki" a rossz levegőt. továbbá nagyjából 66 millió hektárnyit veszítettek természetes élőhelyükből az Egyesült Államokban a gyomirtószerek használata és a különböző fejlesztések miatt. A pompás királylepkék kizárólag selyemkóróval táplálkoznak, ám a növény eltűnőben van egyebek között a fokozott gyomirtóhasználat miatt. A lepkékre fenyegetést jelentenek a rovarirtószerek is, amelyek mérgezők a fiatal példányokra nézve, a felnőtteket pedig lebetegítik.

Az észak-amerikai pompás királylepkék nagyjából 99 százaléka Mexikó középső részén tölti a telet. Ez egyetlen rovarAz utóbbi 25 év legpusztítóbb sáskajárása van Afrikában. , amelyik ilyen hatalmas távolságot tesz meg. A helyi szakemberek az alapján mérik fel a telelő lepkék populációjának méretét, hogy megnézik, mekkora területen festik narancssárgára a fákat a tömegesen rajtuk csüngő rovarok. A szakemberek szerint a klímaváltozásMost a legmelegebb a Föld az elmúlt 115 ezer évben. ugyancsak fenyegetést jelent a lepkék vándorlására és akár már a század végére alkalmatlanná teheti a telelőhelyeiket.

Cikkajánló: Ilyen hangja van, amikor milliónyi vándorló királylepke lepi el a tájat


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!