A Föld Órája: kis lépésekkel a nagyobb cél felé

2019. március 30-án helyi idő szerint 20:30-kor világszerte sötétségbe borultak a nagyvárosok és kis települések díszkivilágításai, és a világ lakosságának egyharmada is kapcsolódott a Földhöz, hogy kifejezzék elkötelezettségüket bolygóEz lehet a Naprendszer tizedik bolygója. nk megóvása iránt. A lekapcsolás csak egy szimbólum: a WWFÉlő Bolygó Jelentés - a következő két év sorsdöntő időszak lesz az emberiség történetében. FöldCsodálatos felvételek a Föld szépségeiről. Órája valódi üzenete az, hogy mindannyiunk felelőssége és érdeke, hogy elinduljunk a fenntarthatóság útján.

Forrás: NASA

A párizsi Eiffel-toronytól a New York-i Empire State Buildingen, a római Colosseumon és a Sydney-i Operaházon át a dubaji Burdzs Kalifáig az épületek és látványosságok ezreinek díszkivilágítása kapcsolt le március 30-án 20:30-kor ugyanazzal a céllal: felhívni a kormányok, vállalkozások és egyének figyelmét arra, hogy együtt tegyenek egy élhetőbb és fenntartható jövőért. Hazánkban több mint 30 település csatlakozott a Föld órájához. A fővárosban lekapcsolták többek között a Parlament díszkivilágításÍgy hunytak ki a fények a világ nagyvárosaiban a Föld órája alkalmából. át, sötétségbe borult a diósgyőri vár, a siófoki főtér és a víztorony is.

 

Iconic landmarks across Europe switch off for nature!! We’re thrilled to have #Netherland #France #Georgia #Finland #Greece #Italy #Romania #Spain #Bulgaria #UK and #Latvia participate in this symbolic gesture of hope for our planet. Thank you for your support!

Közzétette: Earth Hour – 2019. március 30., szombat

 

Idén is rengeteg ország vett részt az akcióban, hogy mindenkit cselekvésre buzdítsanak a helyi problémák megoldásáért. Az elmúlt évtizedben a Föld Órája mozgalom milliókat inspirált arra, hogy csatlakozzanak a különböző természetvédelmi és éghajlatváltozással kapcsolatos kezdeményezésekhez.

A WWF Nepál például hatezer környezetbarát LED-fényforrást osztott szét, és arra kérte a nepáli kormányt, hogy további 20 millió darabbal támogassa a lakosságot. Madagaszkáron – ahol az erdőirtásPercenként 30 focipályányi trópusi erdő tűnik el. súlyos probléma a nagymértékű szénkitermelés miatt – a WWF arra buzdítja a helyieket, hogy ökokályhák használatával csökkentsék a szénhasználatukat, ezáltal az erdőRekordnagyságú erdős terület veszett oda tavaly világszerte. irtás mértékét is.

Forrás: Earth Hour

Guatemalában az áradások, a vizek szennyezettsége és az aszályok jelentenek gondot, ezért itt a felelős vízhasználat került előtérbe, illetve a folyamatos vízellátást biztosító törvények bevezetésére szólította fel a kormányt a szervezet.

Indonéziában a WWF visszaerdősítési programjának keretében az ország 15 ezer régiójában 26000 mangrove fát ültettek, ezzel is támogatva a kormányt abban a vállalásában, hogy 2020-ra 26 százalékkal csökkentik az ország üvegházhatásúgáz-kibocsátását.

2019 Highlights Earth Hour Video

From a symbolic lights event off in Sydney in 2007 to a powerful movement spanning more than 180+ countries and territories, #EarthHour has come a long way and it’s because of each and every one of you! A HUGE thank you for making it as spectacular as always! But it’s not over yet – now is the best time to go beyond the hour and add your voice to the planet at earthhour.org/voice.

Közzétette: Earth Hour – 2019. március 31., vasárnap

 

Kis lépésekben is haladhatunk

Az idei Föld Órájához számos kisebb és nagyobb hazai település csatlakozott, BudapestBudapesti vakáció árvíz idején. fényeit pedig a Dunán ringatózva, a Rapszódia hajóA hajók inkább megkerülik Afrikát az olcsó az üzemanyag miatt. n oltotta le a WWF MagyarországAz elmúlt évtizedekben még soha nem volt ilyen sok aranysakál Magyarországon. , ahol a lekapcsolás után a Lumenet jóvoltából napelemes asztali fények biztosították a hangulatvilágítást. A lekapcsolást megelőzően egy kerekasztal-beszélgetés során Dr. Purebl György pszichiáter, a Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézet igazgatóhelyettese, Szabó Eszter, a Felelős Gasztrohős kommunikációs vezetője, Kump Edina környezetkutató és hulladékcsökkentési szakértő és Sipos Katalin, a WWF Magyarország igazgatója azt vitatták meg, hogy milyen pszichológiai gátak állnak a fenntartható életmódra váltás útjában. Hiszen mindenki tudja: csak egy bolygónk van, amire vigyázni kell, ha azt szeretnénk, hogy gyerekeink és unokáink és élvezni tudják a természetCsodálatos felvételek a Föld szépségeiről. nyújtotta lehetőségeket.

Forrás: NASA/Goddard Space Flight Center, Reto Stöckl

“Kis lépés egy embernek, hatalmas ugrás az emberiségnek” – Neil Armstrong szavai környezetünk védelmére is vonatkozhatnának. Dr. Purebl György szerint ugyanis az emberekSzívmelengető videó - így reagáltak az emberek, amikor szépnek nevezték őket. a fenntartható életmód felé vezető úton sok esetben csak kis lépésekben tudnak haladni: eleinte kismértékű és konkrét dolgokat kell tenni annak érdekében, hogy tudjunk változtatni. Az emberek nagyon szeretnek ugyanis jót tenni, ha nem kerül túl sok energiába nekik. A kényelem azonban csak látszólagos, hiszen az előző korokhoz képest ma már túl vannak terhelve és jóval több információval kell megbirkózniuk. Olyan célok kitűzésével azonban, amelyek könnyen megvalósíthatók, mindenki sokat tehet környezete és a bolygó állapotáért.

Earth Hour 2019

The countdown is on! WWF’s Earth Hour 2019, the biggest global movement to protect our planet, will be here on 30 March.

Get involved here: http://ow.ly/Q89530o2wnv

Közzétette: WWF’s Earth Hour – United Kingdom – 2019. március 14., csütörtök


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!