12 centiméteres férget távolítottak el egy nő szemhéjából

Egy dubaiA világ leggyorsabb és legdrágább rendőrautói. kórházRobotorvos állt munkába egy kínai kórházban. orvosai egy 12 centiméter hosszú fonálférget távolítottak el egy nő szemhéjából – írja a Gulf News. Az 55 éves indiai nő arra panaszkodott, hogy megduzzadt és fáj a szemhéja. A kórháza egyik szemészorvosa elmondta neki, hogy -egy fertőzött szúnyogMeglepő módon szennyez a mikroműanyag - szúnyogok révén is bekerül a táplálékláncba. csípése miatt – bőrférgességtől (dirofiláriózis) szenved, amit egy egy fonálféregfaj (Dirofilaria repens) okoz. Az orvosok eltávolították a már 12 centisre megnőtt férget a nő szemhéjából, aki teljesen felépül majd, mivel időben felfedezték a parazitát.

feregFotó: Aster Hospital

A háziállatokról a szúnyogok közvetítésével jut át a bőrférgesség, vagy más néven dirofiláriózis, az emberre. A lárvákkal fertőzött szúnyogok a vérszívás során juttatják be a parazitákat az állatokba, általában a kutyákba. A lárvákból kifejlett férgek alakulnak ki, amelyek 10-17 cm hosszúak is lehetnek. A bőr alatti kötőszövetben telepszenek meg.  A kifejlett férgek évig is elélhetnek, ezalatt fertőzőképes lárvákat juttatnak a vérbe. Ezeket a lárvákat veszik föl a szúnyogok a vérből majd a következő csípésnél továbbadják és ily módon terjed a fertőzés. A fertőzött szúnyog csípésével az emberbe is bejuthatnak a lárvák. A szemhéj bőre alatt, a kötőhártyában, a fej, a nyak, a mellkas bőre alatt fejlődnek ki, de ritkán a mellkasba is eljuthatnak a férgek. A diagnózis felállítását nehezíti, hogy az emberben nem jelennek meg lárvák a vérben.

fereg-3

A Journal of Parasitic Diseases című orvosi lap szerint a világon mindössze nyolcszáz ilyen esetet jegyeztek fel 1885 óta, de az utóbbi években egyre több embert diagnosztizálnak az orvosok ezzel a féregfertőzéssel. Eredetileg a déli területeken (Dél-Ázsia és Dél-Európa) volt jellemző, de a felmelegedés következtében egyre északabbra húzódnak a fertőzött szúnyogok.

fereg-2

Forrás: GulfNews, dailymail.co.uk


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!