Vombatkölyök született a Fővárosi Állatkertben

Vombat született a Fővárosi Állat- és Növénykertben, a kis jövevény világrajövetele azért is örvendetes, mert ezen különleges erszényesek állatkerti szaporítása igazi ritkaságnak számít. A Molly nevű nőstény vombat, erszényében növekvő apróság tavaly ősszel születhetett, de eddig csak éjjellátó kamerával sikerült megfigyelni.

A kicsi már a negyedik Budapesten született vombatkölyök, ami kimagasló szakmai eredménynek számít, hiszen az európai állatkertek közül eddig csak hét intézményben születtek ilyen éjszakai erszényesek, bő száz év alatt összesen tizenhat egyed. A kölyök korát az állatkerti szakemberek nagyjából félévesre becsülik.

Fotó: Fővárosi Állat- és Növénykert/Bagosi Zoltán

Ennél a fajnál vemhességi idő nagyjából egy hónap, vagyis elég rövid, ahogy az erszényeseknél általában. Az aprócska újszülött szinte embriószerűen fejletlen, megszületése után fejlődése hónapokig a biztonságot nyújtó erszényben folytatódik. Közben kinő a szőre, kinyílik a szeme, és általában hathónapos korára, de mindenképpen az ötödik hónap eltelte után végre ki is néz az erszényből, majd újabb hetek telnek el, amíg néhány lépés erejéig kimerészkedik onnan.

Azt még nem tudni, hogy az állatkerti tenyészpár, Molly és Wally negyedik kölyke milyen nemű, így egyelőre nevet sem kapott. A gondozók számításai szerint márciusban jön majd el az az idő, amikor már látogatók is jó eséllyel láthatják a kölyköt. Mivel azonban vombatok lakhelyét bekamerázták, így kisfilmen már most meg lehet nézni az erszényből kikandikáló apróságot. A felvételen nemcsak az látszik, amint a kicsi nézelődik (és a lábát is kidugja), hanem az is, hogy amikor Molly túl tolakodónak találja az az apuka, Wally közeledését, ezt egyáltalán nem rejti véka alá.

A vombatok tartásának Budapesten több mint százesztendős hagyománya van. Az első állat még 1897-ben érkezett, de a feljegyzések alapján nem állapítható meg, hogy pontosan melyik fajhoz tartozott. 1911-ben ide került második vombatról viszont pontosan tudni, hogy egy csupaszorrú vombat volt, aki Tasmania szigetéről, négy hónapos hajóút után érkezett Magyarországra. A harmadik budapesti vombatra egy déli szőrösorrú – illetve akkoriban használatos nevén „széleshomlokú” – vombat volt, aki 1956. augusztus 22-én érkezett, és egészen 1973. január 3-ig volt látható az állatkertben.

Ezután hosszabb ideig nélkülözni kellett a vombatokat, mígnem 2011-ben – kétéves intenzív előkészítő munka után – két csupaszorrú egyed érkezett a fővárosi intézménybe. Molly és Wally nagyszerű tenyészállatoknak bizonyultak, az anyaállat korábban már három kölyköt hozott világra és nevelt fel sikeresen, és a negyedik is nagyon ígéretesen fejlődik. Az Ausztráliában őshonos erszényesek rendkívül ritkán láthatók állatkertekben: hazájukon kívül csak tizennyolc intézményben tartanak vombatokat.

Molly és Wally harmadik kölyke (Fotó: Fővárosi Állat- és Növénykert)


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!