Védett molnárfecskék fészektelepét semmisítették meg az egyik pozsonyi híd karbantartásakor

Több száz védett molnárfecske-fióka és tojás semmisülhetett meg a karbantartók gondatlansága miatt Pozsonyban a Szlovák Nemzeti Felkelés hídjának tisztítása során a napokban – közölte az SOS/Birdlife Slovensko állatvédő szervezet.

molnarfecskeFotó: Wikipedia/Pudelek (Marcin Szala)

A megsemmisült madárkolónia a molnárfecskék második legnagyobb fészektelepe volt Pozsonyban. Az SOS/Birdlife szerint a védett madarak mintegy hetven fészke semmisült meg, ami a jelenleg tetőző költési időszakra és a molnárfecskék rohamosan fogyatkozó számára való tekintettel rendkívül érzékeny veszteségnek számít. “Példa nélküli barbár tettről van szó” – nyilatkozta az esetről Jozef Ridzon, az SOS/Birdlife munkatársa.

A szervezet a fészektelep megsemmisítése miatt feljelentést tett a környezetvédelmi felügyeletnél, a felelősök példaértékű megbüntetését kérve és rendkívüli felügyeletet indítványozva a helyszínen, ahová a történtek dacára a pusztítást túlélő madarak egy része már visszatért, és új fészkek építésébe kezdett.

molnarfecske-2Fotó: Wikipedia/Claus Ableiter

A fészektelep pusztulását a pozsonyi önkormányzat szóvivője is megerősítette a TASR szlovák közszolgálati hírügynökségnek. Tájékoztatása szerint a pusztítást a hídon tisztítási munkálatokat végző vállalat nem “kompetens hozzáállása” okozta, és a cégnek viselnie kell a felelősséget. Az érintett nagyvállalat szóvivőjén keresztül elutasította a felelősséget, mondván a munkálatokat alvállalkozó végezte.

Az elpusztított fészektelep társadalmi értéke az SOS/Birdlife szerint a 120 ezer eurót (negyvenmillió forint) közelíti. A veszteség súlyát növeli, hogy a molnárfecskék populációja Szlovákia területén az elmúlt tíz év során több mint 40 százalékkal esett vissza, a létszámcsökkenés egyes városok esetében az adott időszakban elérte a 60-70 százalékot is.

molnarfecske-3Fotó: Wikipedia/Andrew Butko

A 2013-ban az év madarának választott molnárfecske és a többi fecskefaj populációinak csökkenését a madarak telelőhelyein romló körülmények mellett leginkább annak tudják be a szakértők, hogy az intenzív földműveléssel összefüggésben csökken a számukra táplálékul szolgáló rovarok száma, illetve annak is, hogy egyre több épületen végeznek hőszigetelést, ami a lehetséges fészekhelyek számának csökkenésével jár.

MTI


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!